Quantcast
Γιατί καθυστερεί το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το φυσικό αέριο - enikonomia.gr
share

Γιατί καθυστερεί το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το φυσικό αέριο

δημοσιεύτηκε:

Σενάρια επί σεναρίων έχει αρχίσει να κάνει η αγορά γύρω από την καθυστέρηση κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου με πιο πιθανή εξήγηση τις αντιδράσεις της βιομηχανίας σχετικά με την αύξηση στο κόστος διανομής του αερίου.

Από την ημέρα που το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση (σσ: ολοκληρώθηκε στις 29 Οκτωβρίου), η ΕΒΙΚΕΝ έχει μεταφέρει προς κάθε κατεύθυνση (ΥΠΕΚΑ, Μαξίμου, τρόικα), τη διαφωνία της με την επίμαχη ρύθμιση.

Διότι η αύξηση στο κόστος διανομής να αποτελεί ένα είδος ανταλλάγματος σε ΔΕΠΑ και ΕΠΑ επειδή χάνουν τα μέχρι τώρα γεωγραφικά τους μονοπώλια, αλλά επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη υψηλό τελικό κόστος φυσικού αερίου για τις μεγάλες βιομηχανίες.

Παρέμβαση για το θέμα έχει κάνει σύμφωνα με πληροφορίες και ο ΣΕΒ ζητώντας με επιστολή του προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να αλλάξει άμεσα η ρύθμσιη.

Τόσο η ΕΒΙΚΕΝ όσο και οι μέτοχοι των τριών ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, ανησυχούν ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Οι πρώτοι για τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεδομένου ότι η τρόικα έχει συμπεριλάβει την κατάθεσή του στη Βουλή στα 19 προαπαιτούμενα για το πέρασμα της Ελλάδας στην ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης. Οι δε ΕΠΑ ανησυχούν μη τυχόν η ρύθμιση αλλάξει μαζί με άλλες που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο, οπότε και θα χρειασθεί να δώσουν νέες εξηγήσεις στους μετόχους τους, κ.οκ.

Υπενθυμίζεται ότι η επιβάρυνση στο κόστος του φυσικού αερίου κατά 8% προκύπτει από την αύξηση του τελους διανομής από το 1 ευρώ η μεγαβατώρα στα 4 ευρώ η μεγαβατώρα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 12 ου νομοσχεδίου. Η διαφορά αυτή των 3 ευρώ/ MWh, αποτελεί στην ουσία το αντάλλαγμα που προσφέρει η κυβέρνηση στις τρεις ΕΠΑ αλλά και τη ΔΕΠΑ έναντι της κατάργησης του μονοπωλίου στον τομέα της προμήθειας που προωθείται μέσω του νομοσχεδίου στο πλαίσιο συμμόρφωσης με την ευρωπαική νομοθεσία και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Πρόκειται για ένα αυξημένο κόστος που θα μετακυλιστεί και στους οικιακούς καταναλωτές από 1ης/1/2018 όταν θα αποκτήσουν το δικαίωμα επιλέγοντος πελάτη, δηλαδή τη δυνατότητα να διαλέγουν τον προμηθευτή τους. Προς το παρόν θα επιβαρύνει μόνο τη βαριά βιομηχανία που είναι εκτεθειμένη στο διεθνή ανταγωνισμό και πληρώνει ήδη πολύ ακριβότερα το φυσικό αέριο απ’ ότι άλλες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής (Ν. Ευρώπη, Μεσόγειος), εξανεμίζοντας σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ την έκπτωση που είχε επιτευχθεί από την Gazprom με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.

Η αύξηση αυτή μάλιστα που προβλέπεται στο νομοσχέδιο δεν είναι παρά προσωρινή, μέχρι την έγκριση των τιμολογίων διανομής από τη ΡΑΕ, πρόβλεψη που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο στο μέλλον για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.