Quantcast
Γκ. Χαρδούβελης: «Το παλεύουμε με την τρόικα, βλέπω σύγκλιση» - enikonomia.gr
share

Γκ. Χαρδούβελης: «Το παλεύουμε με την τρόικα, βλέπω σύγκλιση»

δημοσιεύτηκε:

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εμφανίστηκε στην Βουλή ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια δήλωσε  σε δημοσιογράφους πως «το παλεύουμε… υπάρχει σύγκλιση».

Αναφορικά δε με τις πληροφορίες περι απαίτησης της τρόικας να παραταθεί η εφαρμογή του μνημονίου κατά 12 μήνες είπε πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια επίσημη πρόταση».
 
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι δανειστές πιέζουν για τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, ο οποίος κατατέθηκε ήδη στην Βουλή, ωστόσο υποστήριξε ότι «κάνουν λάθος» εννοώντας ότι ανάλογες ενστάσεις εκφράζονταν και κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2014 στο τέλος όμως δικαιώθηκαν τα νούμερα της κυβέρνησης.
 
Ερωτώμενος για το αν υπάρχει δημοσιονομικό κενό είπε ότι οι εταίροι δεν δίνουν νούμερα ενώ στο αν υπάρχουν τα περιθώρια να επιτευχθεί συνολική συμφωνία στο επόμενο Eurogrouop είπε «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Μπορεί να διαπραγματευόμαστε για έξι μήνες, μπορούμε όμως να έχουμε και απόφαση μέσα σε μια ημέρα».
Τις τελευταίες ώρες καταβάλλεται ακόμα μία προσπάθεια να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη απόψε, σύμφωνα με πηγές των δανειστών. Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι εξελίξεις αφού τα χρονικά περιθώρια κρίνονται πλέον μικρά.

 

Χθες η τρόικα επέμεινε στην άρνησή της να επιστρέψει στην Αθήνα καθώς απορρίπτει τις νέες θέσεις που παρουσίασε ως «τελικές» η κυβέρνηση. Ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών δεν υπάρχει και το «μπαλάκι» των πιέσεων επιστρέφει πάλι στην κυβέρνηση για νέες υποχωρήσεις. Στο κλίμα αυτό, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη την εγκύκλιο για τις 100 δόσεις, αλλά προχωρά στην κατάθεση του νέου προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση των ελεγκτών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των δανειστών, αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση.

Στην τετράωρης διάρκειας τηλεδιάσκεψη χθες βράδυ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της Τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 3 το πρωί της Παρασκευής, επαναβεβαιώθηκε το κακό κλίμα των τελευταίων ημερών.

«Αυτοί εξακολουθούν να επιμένουν στο “υποτιθέμενο” δημοσιονομικό κενό. Αυτό είναι τώρα το πιο μεγάλο αγκάθι». Και εμείς εμμένουμε στις απόψεις μας, εμείς είμαστε οι σωστοί όπως και τα προηγούμενα χρόνια και έτσι καταθέτουμε τον προϋπολογισμό» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στη σύσκεψη υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής της τρόικας. Η Τρόικα φαίνεται να τραβάει το σχοινί αλλά το μεγαλύτερο «αγκάθι» εντοπίζεται στο δημοσιονομικό κενό του 2015, καθώς η τρόικα έχει υποχωρήσει ελάχιστα από τη θέση της ότι κινείται μεταξύ 2,6 – 3,6 δισ. ευρώ. Όσο για τα σενάρια που εκπορεύονται από την ευρωζώνη για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, αλλά στόχος της κυβέρνησης παραμένει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε πως «συμφωνήσαμε σε πολλά».

Ωστόσο πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ανέφεραν από χθες ότι το ΔΝΤ έχει σκληρή -έως και εχθρική στάση- απέναντι στις ελληνικές θέσεις, θεωρώντας μη ικανοποιητικές τις ως τώρα υποχωρήσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.