Quantcast
Τι προτείνει τώρα η κυβέρνηση στην Τρόικα - enikonomia.gr
share

Τι προτείνει τώρα η κυβέρνηση στην Τρόικα

δημοσιεύτηκε:

Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως το δημοσιονομικό κενό για το οποίο μιλάει η Τρόικα να μην υφίσταται, ωστόσο η ασφυκτική πίεση των δανειστών φαίνεται πως απέδωσε. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναζητούν μέτρα για να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι δανειστές για το 2015.

Φυσικά η λίστα με τα μέτρα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης και των δανειστών είναι «ανώδυνα» με το Μέγαρο Μαξίμου να μην διαπραγματεύεται οτιδήποτε άλλο. Ενδεικτικά αυτά περιλαμβάνουν:

Παρεμβάσεις σε ΟΤΑ, ΔΕΚΟ
Περικοπές μισθολογικών και μη δαπανών στο Δημόσιο
Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων
Τέλος σε διάφορες φοροαπαλλαγές
Βέβαια η Τρόικα ζητάει νέα πιο δύσκολα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζει. Οι δανειστές μιλούν για μέτρα-παρεμβάσεις αξίας έως 1 δισ. Ευρώ στο ασφαλιστικό και απαιτούν μειώσεις ως 20% σε μισθούς.

Από την πλευρά του υπουργείο Οικονομικών που ξεκαθαρίζει πως θέμα δημοσιονομικού κενού δεν  υπάρχει, κάτι που ανέφερε και ο Γκίκας Χαρδούβελης κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού στην Βουλή την Παρασκευή. Μάλιστα πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως δημοσιονομικό κενό έβλεπαν και πέρυσι οι δανειστές, αλλά τώρα, με το Μνημονίου να ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους, οι πιέσεις αυξάνονται, κυρίως από το ΔΝΤ, αφού το 2015 δεν θα έχει ρόλο στη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα.

Βέβαια το μέτωπο της κόντρας Αθήνας-δανειστών δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω, αφού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται

η απόδοση του ΕΝΦΙΑ,
της ρύθμισης των 100 δόσεων,
της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής
τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ
Επόμενος στόχος για την κυβέρνηση είναι η  Τρόικα να επιστρέψει την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου) στην Αθήνα και να φύγουν πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή του νέου Προϋπολογισμού που θα ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι αγορές έκλεισαν την στρόφιγγα

Οι δανειστές θα εξακολουθούν να τρίζουν τα δόντια και δεν δείχνουν διαθετειμένοι να καταλήξουν σε πολιτική απόφαση και να κλείσουν όπως-όπως την ελληνική αξιολόγηση ή να δώσουν ανάσα στην κυβέρνηση. Ολα δείχνουν ότι η Τρόικα δεν ενδίδει στα «παρακάλια» της κυβέρνησης Σαμαρά και στέλνει μήνυμα και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τις υπογεγραμμένες συνθήκες ισοδυναμεί με απομόνωση από τις αγορές.

Οι αγορές μυρίζονται ήδη το κακό κλίμα και «διαισθάνονται» τη σκληρή γραμμή της Τρόικα.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία: προχθές, οι αποδόσεις του ελληνικού 3ετούς ομολόγου ήταν 6,85% ενώ της Πορτογαλίας ήταν 1,06%, της Ιταλίας 0,73% και της Ισπανίας 0,57%. Του ελληνικού 5ετούς ήταν 7,1%, της Ιρλανδίας 0,44%, της Πορτογαλίας 1,63%. Και οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου κινούνται σταθερά στην περιοχή του 8% συν, ενώ του πορτογαλικού στην περιοχή του 3% και του ιταλικού και ισπανικού στη ζώνη του 2%.

Αυτό σημαίνει ότι η φράση του Αντώνη Σαμαρά «Με το σπαθί μας», δεν ισχύει πλέον και η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Αυτό που το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να ομολογήσει είναι ότι η Τρόικα απαιτεί να υπογράψουμε νέο Μνημόνιο.
Και είναι προφανές ότι το ΔΝΤ θα είναι επιτηρητής, μαζί με την Ευρώπη – και δεν θα ισχύσει η ρήση του Γκίκα Χαρδούβελη ότι η «Τρόικα θα κάθεται στο πίσω κάθισμα, δεν θα είναι συνοδηγός».

Η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη. Οδηγείται σε μια συμφωνία με δύο χαρακτηριστικά:
1. Δεν θα περιέχει φτηνή χρηματοδότηση. Θα δανειζόμαστε από τις αγορές με επιτόκια πολύ υψηλότερα από τα επιτόκια (2%) του ESM.
2. Θα επιβάλλεται πολύ αυστηρότερος έλεγχος, με μοχλό τις αγορές.

Πηγή: iefimerida.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.