Quantcast
Συμβιβαστική λύση με την τρόικα και ο ρόλος του ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Συμβιβαστική λύση με την τρόικα και ο ρόλος του ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Του Σωτήρη Καψώχα

Μεταξύ «σφύρας και άκμονος» κινείται κυριολεκτικά η Κυβέρνηση, καθώς έχει μπροστά της ένα μικρό χρονικό διάστημα για να κλείσει τα καυτά μέτωπα με την τρόικα και πρωτίστως αυτό της κατάληξης των διαπραγματεύσεων, αλλά και τον «κατευνασμό» σειράς βουλευτών της  συμπολίτευσης που έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν στις πιέσεις των πιστωτών για προώθηση νέων επώδυνων μέτρων.
Η σιωπή Βρυξελλών και Ουάσιγκτον στις απαντητικές επιστολές της κυβέρνησης για τις δράσεις που προτίθεται να δρομολογήσει, αλλά κυρίως η επιμονή των δανειστών να αποκρύπτουν τις προθέσεις τους σχετικά με την ημερομηνία άφιξής τους στην Αθήνα, εξαντλεί τα περιθώρια για την έγκαιρη αξιολόγηση της οικονομίας. Οδηγεί δε με μαθηματική ακρίβεια, στην –μικρή έστω-παράταση της χρονικής διάρκειας της εν ισχύι δανειακής σύμβασης, πέραν της 1ης Ιανουαρίου 2015.
Το επικρατέστερο ενδεχόμενο, για το οποίο προετοιμάζεται η κυβέρνηση, είναι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να βρει τις δύο πλευρές χωρίς ολοκληρωμένη συμφωνία. Η πολιτική διαπραγμάτευση που αναπτύσσεται στο παρασκήνιο φαίνεται ότι καταλήγει σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία περιλαμβάνει τα περισσότερα ζητήματα των προαπαιτούμενων να κλείνουν οψέποτε έλθει η τρόικα στην Αθήνα και τα επίμαχα (δραστικές παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015) να μετατίθενται για το νέο χρόνο όταν διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο συνεργασίας, με την προληπτική γραμμή πίστωσης που θα έχει ενισχυμένους όρους και επιτήρηση.
Η εξέλιξη αυτή, αποκλείει τη χώρα από την καταβολή της τελευταίας δόσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Θεωρείται βέβαιο ότι την ευρωπαϊκή γραμμή της αναστολής πληρωμών θα ακολουθήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει καταβάλειν το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.       
Μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης περνά η διευθέτηση που προωθεί για την Ελλάδα το Eurogroup με την παροχή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ενός προληπτικού πιστωτικού πλέγματος προστασίας από ενδεχόμενες διαθέσεις των αγορών το 2015. Στο πλαίσιο αυτό η ευρωζώνη πιέζεται να κλείσει το θέμα, έχοντας μάλιστα βρει και το ρόλο του ΔΝΤ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα διαθέσει τα υπόλοιπα ποσά (περίπου 8,5 δις. Ευρώ) που ήταν να δανείσει την Ελλάδα, μέχρι το 2016, για τη δημιουργία του «κουμπαρά» δανεισμού της χώρας μας, στον οποίο θα μπουν και τα εναπομείναντα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ύψους 10 δισ.ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα –εγκαταλείποντας πλέον την πολιτική απεμπλοκής από το ΔΝΤ- δέχεται την προληπτική γραμμή στήριξης και τους όρους που αυτή προβλέπει, χωρίς να έχει υποχρέωση να παίρνει τα χρήματα, εκτός εάν τα επιτόκια των αγορών είναι υψηλά. Έναντι αυτού το ΔΝΤ θα μετέχει στην επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας και θα προτείνει μέτρα, τα οποία η Ελλάδα θα υποχρεούνται να εφαρμόσει, με βάση το νέο Memorandum of Understanding που θα υπογράψει.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.