Quantcast
ΥΠΟΙΚ: «Δανεικά» 520 εκατ. ευρώ από την αγορά λόγω... μη επιστροφών ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

ΥΠΟΙΚ: «Δανεικά» 520 εκατ. ευρώ από την αγορά λόγω… μη επιστροφών ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Ρευστότητα ύψους περίπου 520, 25 εκ ευρώ από την πραγματική οικονομία παρακρατεί αδικαιολόγητα το υπουργείο Oικονομικών καθυστερώντας αδικαιολόγητα για περίπου 10 μήνες (308 ημέρες) την επιστροφή φόρου προστιθέμενης αξίας σε επιχειρήσεις.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας εσόδων μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου για την πορεία της επιστροφής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας διαδικασία που παρακολουθείται από την τρόικα αφού επηρεάζει την ρευστότητα της αγοράς και ειδικά τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.

 

25.400 αιτήσεις

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ από τις 25.400 αιτήσεις επιστροφής φόρου που έχουν υποβληθεί στον υπουργείο οικονομικών έχουν αποπληρωθεί οι 19.575 . Οι 4316 για τις οποίες εκκρεμεί η αποπληρωμή έχουν συνολικό αιτούμενο ποσοστό επιστροφής 703,63 εκ ευρώ. 

Από τις αιτήσεις σε εκκρεμότητα οι 2864 που αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου περίπου 520 εκ ευρώ βρίσκονται σε αναμονή περισσότερο από 90 ημέρες…

Συνεπώς έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες στερώντας ισόποση ρευστότητα από εξαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις.

Μάλιστα οι 2180 από αυτές που αφορούν σε επιστροφή φόρου ύψους 333,5 εκ ευρώ έχουν υποβληθεί στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ από την 1/1/2014.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι αιτήσεις για μεγαλύτερα ποσά ΦΠΑ που αφορούν μεγαλύτερες επιχειρήσεις καθυστερούν να διεκπεραιωθούν περισσότερο λόγω της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης των απαιτούμενων ελέγχων. 

 

Τα στοιχεία

Το στοιχεία αυτό ενισχύεται και από τις επιδόσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεων ΦΠΑ σε κάθε μια από τις Δ.Ο.Υ της χώρας. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματεία δημοσίων εσόδων οι Δημόσιες οικονομικές Υπηρεσίες που ελέγχουν τις περισσότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις υπό την εποπτείας τους έχουν και το μεγαλύτερο αριθμό ληξιπρόθεσμων αιτήσεων.

Πιο συγκριμένα η Φορολογία Ανωνύμων Εταιριών ( ΦΑΕ ) Αθηνών έχει 499 από την ληξιπρόθεσμες επιστροφής ΦΠΑ . Δεύτερη έρχεται η Εφορία Πλοίων του Πειραιά με 211 αιτήσεις που εκκρεμούν για παραπάνω από 90 ημέρες και Τρίτη η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης όπου έχουν παγώσει άλλες 106 αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ.

Αντίθετα καλές επιδόσεις παρουσιάζουν μικρότερες Δ.Ο.Υ όπως η Β’ Περιστερίου με διεκπεραίωση 101 αιτήσεων η εφορία Ιωνίας στην Θεσσαλονίκη με 46 αιτήσεις και η εφορία της Ηλιούπολης με 12 αιτήσεις. 

Παρόλα αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 11μηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου οι επιστροφές φόρων ξεπέρασαν το στόχο των 2869 εκ ευρώ και έφτασαν στο 11μηνο τα 3074 εκ ευρώ.

Οι δε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γα επιστροφές φόρων τον περασμένο Οκτώβριο έφταναν τα 714 εκ ευρώ χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται και αυτές που αφορούν τα τελωνεία όλης της χώρας.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεν μια πρόοδος στις πληρωμές αλλά πάντοτε υπάρχει ένα μεγάλο ποσό φόρου που καθυστερεί να φτάσει στην πραγματική οικονομία.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.