Quantcast
Αποφασίζεται σήμερα η λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας για συστηματική παραβίαση του στόχου για το έλλειμμα - enikonomia.gr
share

Αποφασίζεται σήμερα η λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας για συστηματική παραβίαση του στόχου για το έλλειμμα

δημοσιεύτηκε:

Το κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, μετά την παραβίαση από τη χώρα του στόχου της για το δημοσιονομικό έλλειμμα για τέταρτο συνεχόμενο έτος, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Πάντως ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο δήλωσε σήμερα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE πως “δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόστιμο”. “Πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε διορθώσεις, όμως πιστεύω ότι θα πρέπει να τις κάνουμε στο πλαίσιο ενός λίγο πιο ευέλικτου χρονοδιαγράμματος”, πρόσθεσε.

Οι ευρωπαίοι Επίτροποι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη απόφαση, με τα στελέχη της Κομισιόν να συνιστούν τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τη δεύτερή της εκλογική αναμέτρηση σε έξι μήνες, σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 5,1% του ΑΕΠ πέρυσι έναντι στόχου 4,2%, ένα «μη αμελητέο ποσό», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι η Ισπανία δεν θα επιτύχει ούτε φέτος τον στόχο της.

Εάν οι Επίτροποι ακολουθήσουν τη συμβουλή του επιτελείου τους, θα αποφανθούν ότι η Ισπανία απέτυχε να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματός της, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας, όπως την πολιτικά τοξική επιστροφή ελεγκτών της ΕΕ στη Μαδρίτη, ακόμη και την επιβολή προστίμου. Μία πηγή δήλωσε, ωστόσο, ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων είναι πιθανόν να πεισθεί να αναβάλει την απόφαση, ώστε να αποφύγει την ανάμειξή του στις εκλογές.

Η συνεδρίαση του Κολεγίου για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας γίνεται σε μία ευαίσθητη στιγμή, με τον Μαριάνο Ραχόι να έχει παραμείνει στην εξουσία μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις εκλογές του Δεκεμβρίου, παρά τις φορολογικές μειώσεις της τελευταίας στιγμής που έκανε, οι οποίες οδήγησαν στην υπέρβαση του στόχου για το έλλειμμα κατά σχεδόν 1% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση που η αξιολόγηση των Επιτρόπων είναι αρνητική, θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, πριν η Κομισιόν προτείνει μία ποινή.

Οι αναλυτές της Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς θεωρούν ότι δεν έχουν ουσιαστικά άλλη επιλογή από τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, ώστε να διατηρηθεί η αξιοπιστία των (δημοσιονομικών) κανόνων, δήλωσαν οι πηγές. Η ΕΕ έχει ήδη χαλαρώσει τρεις φορές από το 2009 τους στόχους για την Ισπανία. Αντί να προσπαθήσει να πείσει την Επιτροπή για τη δέσμευσή του στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, ο Ραχόι υποσχέθηκε, με συνέντευξη που έδωσε χθες σε εφημερίδα, ότι θα μειώσει ξανά τους φόρους, εάν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Ωστόσο, οι Επίτροποι πιθανόν να είναι επιφυλακτικοί να διαβούν αυτό το κατώφλι, καθώς και άλλες χώρες παραβιάζουν τους κανόνες. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, μετά την αδυναμία επίτευξης των στόχων τους για το έλλειμμα ή το χρέος, αλλά σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις έως τώρα. Ακόμη και αν η Κομισιόν κλίνει προς την πλευρά των κυρώσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ μπορεί να καθυστερήσουν το επόμενο βήμα για μετά τις εκλογές της 26ης Ιουνίου. Οι υπουργοί πιθανόν δεν θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ισπανία έως τη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που γνωρίζει την ατζέντα.

Μετά την ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων το 2011 και το 2013, ως αντίδραση στην κρίση χρέους, η Επιτροπή έχει μεγαλύτερη εξουσία να πιέζει για επιβολή κυρώσεων σε χώρες – μέλη, περιλαμβανομένης της επιβολής προστίμων σε χώρες που συστηματικά παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους για το έλλειμμα κατά 0,2% του ΑΕΠ και της αποστολής επιθεωρητών (τύπου τρόικας) για να ελέγχουν αναλυτικά τους αξιωματούχους των χωρών αυτών.

Ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, ότι αντιλαμβάνεται πως η Ισπανία θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο να επιτύχει τους στόχους της για το έλλειμμα. Είναι πιθανό η Κομισιόν να μεταθέσει χρονιά τους στόχους για το ισπανικό έλλειμμα και ταυτόχρονα να επιβάλλει κυρώσεις στην κυβέρνηση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.