Quantcast
Βασιλιάουσκας: Η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει μια σταθερή πορεία έως το φθινόπωρο - enikonomia.gr
share

Βασιλιάουσκας: Η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει μια σταθερή πορεία έως το φθινόπωρο

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να συζητήσει έως το φθινόπωρο το εάν χρειάζονται πρόσθετες δράσεις πολιτικής, δήλωσε σήμερα ο Βίτας Βασιλιάουσκας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι το οπλοστάσιο της τράπεζας κάθε άλλο παρά άδειο είναι.

Θα μπορούσε ακόμα και να αγοράσει νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, εάν χρειαστεί, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Η τωρινή κατάσταση είναι σταθερή με θετικές προοπτικές», δήλωσε ο Βασιλιάουσκας, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας. «Άρα, αν με ρωτήσετε τι πιστεύετε για ενδεχόμενες κινήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η απάντησή μου θα είναι: τίποτα».

«Ας περιμένουμε έως το φθινόπωρο, νομίζω. Τώρα είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε», δήλωσε.

Ο Βασιλιάουσκας δήλωσε ότι ο πληθωρισμός ίσως παραμείνει αρνητικός για αρκετούς ακόμα μήνες και να επιστρέψει σταθερά σε θετικό έδαφος προς το τέλος του έτους, αλλά η τάση είναι θετική άρα η ΕΚΤ θα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στο να εφαρμόσει μέτρα που έχουν ήδη εγκριθεί.

Ωστόσο, αν χρειαστούν και πάλι μέτρα, η ΕΚΤ έχει πληθώρα εργαλείων στη διάθεσή της και θα μπορούσε ακόμα και να επεκταθεί σε νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε ο Βασιλιάουσκας.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μπορούμε να εξετάσουμε νέες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, εάν υπάρξει ανάγκη», δήλωσε. «Ο πιο σημαντικός παράγοντας όταν συζητάμε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων σχετίζεται με τον δίαυλο άμεσης μετάδοσης στην πραγματική οικονομία».

Ερωτηθείς εάν οι αγορές μετοχών και ακινήτων θα είχαν τέτοιου είδους άμεση επίδραση μετάδοσης και εάν θα μπορούσαν να εξεταστούν, ο Βασιλιάουσκας απάντησε ναι.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.