Quantcast
Καθοριστικές για την Ευρώπη οι προεδρικές στην Αυστρία - enikonomia.gr
share

Καθοριστικές για την Ευρώπη οι προεδρικές στην Αυστρία

δημοσιεύτηκε:

Κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, περίπου 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν για τα επόμενα έξι χρόνια τον ομοσπονδιακό πρόεδρο, μεταξύ του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος είχε αναδειχθεί νικητής στο πρώτο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου με ποσοστό 35% και του υποψήφιου των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε έλθει δεύτερος με 21,3%.

Τα τελευταία, από τα συνολικά 10.500 εκλογικά τμήματα, κλείνουν στις 6 μμ. ώρα Ελλάδας οπότε και θα υπάρξει η πρώτη πρόβλεψη από τη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ενώ ένα πρώτο, προσωρινό αποτέλεσμα, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 8:30 μμ. ώρα Ελλάδας. Το επίσημο τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να καθυστερήσει ίσως και μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, καθώς πρέπει να γίνει και η καταμέτρηση των σχεδόν 900.000 επιστολικών ψήφων που αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου.

Φίτσμαγιερ: «Οι εξελίξεις στην Αυστρία αντικατοπτρίζουν μια ευρωπαϊκή τάση»

Οι δύο υποψήφιοι φέρεται να συσκέπτονται με τα επιτελεία τους πριν προβούν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μόνον μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πρώτων καταμετρήσεων ψήφων και της διαγραφόμενης τάσης που θα προϊδεάζει για το τελικό αποτέλεσμα.

Η σημασία αυτών των εκλογών υπογραμμίζεται και από το γεγονός πως πολύ περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχουν διαπιστευτεί για να καλύψουν δημοσιογραφικά τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Για τον γνωστό Αυστριακό πολιτικό αναλυτή Πέτερ Φίλτσμαγιερ η παράδοξη πολιτική της Αυστρίας δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει μία σταθερή τάση στην Ευρώπη και αυτός είναι ένας από τους λόγους για το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Λάμερτ: «Αυτονόητη μια καλή σχέση με τον επόμενο αυστριακό πρόεδρο»

Ας σημειωθεί ότι ενώ κορυφαία στελέχη του γερμανικού λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» εκφράζουν την στήριξή τους στο πρόσωπο του ακροδεξιού υποψηφίου Νόμπερτ Χόφερ, ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας Χάγιο Φούνκε προειδοποιεί για τις επιπτώσεις μιας εκλογής ενός ακροδεξιού στο αυστριακό προεδρικό αξίωμα, τόσο για την ίδια την Αυστρία, όσο και για την Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), υπενθύμισε ότι ο αυστριακός πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να διαλύσει την Βουλή και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο γερμανός επιστήμονας εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ο Νόμπερτ Χόφερ θα μπορούσε ως πρόεδρος να διευκολύνει τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος FPÖ Χάιντς Κρίστιαν Στάχερ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στην γερμανική ραδιοφωνία ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόμπερτ Λάμπερτ δήλωσε ότι «ανεξάρτητα από την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε μια σωστή σχέση με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αυστρίας. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε ωστόσο ότι με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία είναι «ευτυχής για το ότι η εκλογή ομοσπονδιακού προέδρου στη Γερμανία δεν γίνεται απευθείας από το λαό, αλλά με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης».

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.