Quantcast
Κύπρος: Δυσκολίες στην προώθηση των οικονομικών νομοσχεδίων προοιωνίζεται η σύνθεση της νέας Βουλής - enikonomia.gr
share

Κύπρος: Δυσκολίες στην προώθηση των οικονομικών νομοσχεδίων προοιωνίζεται η σύνθεση της νέας Βουλής

δημοσιεύτηκε:

Σοβαρότατη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου έφερε το χθεσινό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Η ανάγνωση του αποτελέσματος δείχνει ότι στην ανατροπή συνέβαλαν: Α) η αποχή , η οποία για πρώτη φορά εκτοξεύθηκε στο 33,26%, Β) το περίπου 4% των νέων ψηφοφόρων, που δεν γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, Γ) η μετατόπιση ψήφου, που για πρώτη φορά έφτασε το 20%, και Δ) η αύξηση την υστάτη, με πρωτοβουλία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, του εκλογικού μέτρου για συμμετοχή στην δεύτερη κατανομή από το 1,8% στο 3,6%.

Έτσι, η νέα βδομάδα για την Κύπρο άρχισε με νέα Βουλή και με έντονο προβληματισμό, κυρίως για τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, των οποίων μειώθηκαν τα ποσοστά σε σχέση με το 2011 -τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε το ΑΚΕΛ- και οι έδρες. Ο ΔΗΣΥ έχασε δύο έδρες, το ΑΚΕΛ τρεις και η ΕΔΕΚ δύο.

Ο ΔΗΣΥ από το 34,8% έπεσε στο 30,68% (18 έδρες στη νέα Βουλή) , το ΑΚΕΛ από το 32,67% συρρικνώθηκε στο 25,67% (16 έδρες) και η ΕΔΕΚ στο 6,18% από 8,93% (τρεις έδρες). Μικρή ήταν η μείωση για το ΔΗΚΟ, το οποίο πήρε 14,49% σε σύγκριση με 15,76% το 2011 και διατηρεί τις εννέα έδρες. Οι Οικολόγοι αύξησαν την δύναμη τους από 2,21% σε 4,81% και τις έδρες τους από μία σε δύο. Στην νέα Βουλή εισέρχονται η Συμμαχία Πολιτών με 6,01% , η «Αλληλεγγύη» με 5,24% και από τρεις έδρες το κάθε κόμμα και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) με 3,71% και δύο έδρες.

Σύμφωνα με αναλυτές η ετυμηγορία της κάλπης θα κάνει δύσκολο το έργο της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη να προωθήσει νομοσχέδια, κυρίως σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, αφού ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για μια έδρα δεν διαθέτουν, όπως συνέβη στην απελθούσα Βουλή, την πλειοψηφία.

Επίσης, όλα τα κόμματα στη νέα Βουλή, πλην του ΑΚΕΛ, αντιπολιτεύονται στο Κυπριακό τον Κύπριο πρόεδρο.

Ήδη το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε την παραίτηση του δεύτερου αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Θεοδώρου, ο οποίος ήταν υποψήφιος στην επαρχία Λευκωσίας. Ο κ. Θεοδώρου ανακοίνωσε την παραίτησή του με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb. «Επειδή στη ζωή μου έμαθα πάντα ότι τα αξιώματα συνεπάγονται και ευθύνες, αναλαμβάνω το μερίδιο, που μου αναλογεί για την αποτυχία του κόμματος να πείσει για τις θέσεις του και έτσι παραιτούμαι από την θέση του δεύτερου αντιπροέδρου», έγραψε.

Από τα 56 μέλη της Βουλής τα 28 καταλαμβάνουν για πρώτη φορά βουλευτική έδρα. Επίσης, εξελέγησαν 11 γυναίκες, τέσσερις περισσότερες από το 2011, και δύο δημοσιογράφοι οι Νίκος Κέττηρος με το ΑΚΕΛ και Παύλος Μυλωνάς με τη Συμμαχία Πολιτών.

Η νέα Βουλή θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 2 Ιουνίου για να εκλέξει τον πρόεδρό της.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.