Quantcast
Τραμπ και Κλίντον «διώχνουν» τους Αμερικανούς από τις κάλπες - enikonomia.gr
share

Τραμπ και Κλίντον «διώχνουν» τους Αμερικανούς από τις κάλπες

δημοσιεύτηκε:

Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς κλιμακώνει την αντιπαράθεσή του με την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστηρίζοντας καταγγέλλοντας τους ηγετικούς κύκλους των Δημοκρατικών ότι προσπαθούν να διορίσουν τη Χίλαρι Κλίντον στο προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Σε μια σειρά τηλεοπτικών συντεύξεων ο Σάντερς εμμένει στην απόφασή του να παραμείνει στην προεκλογική κούρσα παρά τις ελάχιστες ρεαλιστικές πιθανότητες που υπάρχουν για ν’ αναδειχτεί στο προεδρικό χρίσμα.

Ο Σάντερς κατά της Βάσερμαν

Ο Σάντερς δήλωσε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “This Week” του τηλεοπτικού δικτύου ABC ότι οι Αμερικανοί δε θα πρέπει να βρεθούν σε θέση να επιλέξουν “μεταξύ δύο κακών” στις 8 Νοεμβρίου, υπονοώντας τις προεδρικές υποψηφιότητες της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σάντερς δήλωσε επίσης ότι, στην περίπτωση που εκλεγεί στο Λευκό Οίκο, δε θα υποστηρίξει την Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς στην προεδρία της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξή του στον καθηγητή Νομικής Τιμ Κάνοβα, που είναι αντίπαλος της Βάσερμαν στους προκριματικούς για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος που θα πραγματοποηθούν τον Αύγουστο.

“Διερωτώμαι εάν είναι η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής που χρειάζεται το Δημοκρατικό Κόμμα. Σίγουρα δεν είναι,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς για την Βάσερμαν στην κυριακάτικη εκπομπή του CBS “Face the Nation.”

“Ειλικρινά, αυτό που κάνει το Δημοκρατικό Κόμμα είναι να τριγυρνάει στα σπίτια των πλουσίων και να μαζεύει μεγάλα ποσά χρημάτων από τους έχοντες. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πούμε στους ανθρώπους της εργατικής τάξης, είμαστε στο πλευρό σας.” τόνισε ο Σάντερς.

Η επιμονή του Σάντερς να παραμείνει στον προεκλογικό αγώνα έχει ανησυχήσει τους ηγετικούς κύκλους των Δημοκρατικών, αναφορικά με την ενότητα του κόμματος υπό την Κλίντον κι έναντι του ορατού ενδεχόμενου να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Ντόναλντ Τραμπ στην τελική εκλογική αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου. Ο Τραμπ από την πλευρά του, αρχίζει να ενισχύει πολιτικά τη θέση του, καθώς ηγετικοί κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων εκφράζουν την υποστηριξή τους στην υποψηφιότητά του.

Προβάδισμα στον Τραμπ

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου NBC που δημοσιοποιήθηκε χθες έδωσε στον Τραμπ προβάδισμα 2 μονάδων έναντι της Κλίντον, εντός του περιθώριου στατιστικού λάθους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαρτίου, η Κλίντον είχε προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Ωστόσο, ο Σάντερς δε φαίνεται ν’ ακούει τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών ν’ αποχωρήσει από την προκριματική εκλογική διαδικασία, τονίζοντας ότι θα παραμείνει μέχρι το κεντρικό συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 25-28 Ιουλίου στη Φιλαδέλφεια. Ο Σάντερς εμμένει στην απόφασή του, παρά την ουσιαστική πλειοψηφία σε αριθμό εκλεκτόρων που έχει διαμορφώσει η Χίλαρι Κλίντον. Ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ επιμένει ότι διεκδικεί την υποστήριξη των υπερκλεκτόρων, ηγετικών προσωπικοτήτων του κόμματος που μπορούν να ψηφίσουν τον οποιονδήποτε υποψήφιο.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς δίνει χαρακτήρα “διαδικασίας διορισμού” στη βιασύνη των ηγετικών κύκλων των Δημοκρατικών να υποστηρίξουν την Κλίντον πριν από την επίσημη καταμέτρηση του αριθμού των εκλεκτόρων.

“Η Κλίντον θα έχει προβλήματα”

Ο Σάντερς υποσχέθηκε ότι θ’ ασκήσει τη μέγιστη πολιτική επιρροή στην κεντρική διάσκεψη του κόμματος, ακόμη κι αν δεν είναι ο τελικός προεδρικός υποψήφιος. Παράλληλα, τόνισε ότι “η Κλίντον θα έχει προβλήματα” εάν δεν αλλάξει την άποψή της για τη Wall Street, δεν υιοθετήσει θέσεις για την αντιμετώπιση της ανισότητας στα εισοδήματα, αλλά κι αν δεν αλλάξει την οπτική της σε μια σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων.

“Δε θέλω να δω τους Αμερικανούς να ψηφίσουν για το μικρότερο κακό. Θέλω οι Αμερικανοί να ψηφίσουν για το όραμα της οικονομικής δικαιοσύνης, την κοινωνική, την περιβαλλοντική, αλλά και τη φυλετική δικαιοσύνη,” τόνισε ο Σάντερς στην τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή “This Week” στο ABC.

Στο επίκεντρο της διαμάχης του Σάντερς με το Δημοκρατικό Κόμμα βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τον προγραμματισμό τηλεοπτικών αναμετρήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με την άποψη του Γερουσιαστή από το Βερμόντ, ευνοούν τη Χίλαρι Κλίντον. Παράλληλα, ο Σάντερς προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα με τις επιτροπές του συνεδρίου.

Με την επίσημη πολιτική υποστήριξη που έδωσε ο Σάντερς, στον αντίπαλο της, η Βάσερμαν δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση κατά την προκριματική διαδικασία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η ένταση στη Νεβάδα

Οι ανησυχίες στους ηγετικούς κύκλους των Δημοκρατικών κλικακώνονται μετά τα επεισόδια που έκαναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι υποστηρικτές του Σάντερς στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Νεβάδα, όπου διέκοψαν τη διαδικασία μετά από διαμάχη για την εφαρμογή των κανονισμών. Η αρνητική αυτή εξέλιξη στη Νεβάδα, ενίσχυσε τους φόβους για ενδεχόμενο πολιτικό χάος στην εθνική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Φιλαδέλφεια.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς αμφισβήτησε αναφορές των ΜΜΕ που περιέγραψαν τα επεισόδια στη Νεβάδα ως “βίαια.” “Αυτό που συνέβη είναι ότι οι άνθρωποι είναι αγενείς. Αυτό δεν είναι καλό. Επίσης πολλές φορές γιουχάρουν και χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους. Κι αυτό επίσης, δεν είναι καλό. Αλλά δε μπορούμε ν’ αποδίδουμε χαρακτηρισμούς βίας, στις συμπεριφορές αυτές,” δήλωσε ο Σάντερς στο ABC. Παράλληλα, ο ίδιος, ξεκαθάρισε ότι δεν ενθαρρύνει τις διαμαρτυρίες στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλαδέλφεια τονίζοντας ωστόσο ότι “οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να συναθροίζονται ειρηνητικά και να διατυπώνουν τις απόψεις τους.”

Από την της, η Χίλαρι Κλίντον στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC, “Meet the Press” δήλωσε ότι θα λάβει υπόψη της, τις πολιτικές παρατηρήσεις του Σάντερς, “μόλις μιλήσει ξεκάθαρα γι αυτές,” τόνισε.

Παράλληλα, εμφανίζεται βέβαιη για την επικράτησή της έναντι του Γερουσιαστή από το Βερμόντ, ενώ επιλέγει να επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ.

Έτσι, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αμφισβητεί τόσο την επιχειρηματική αξιοπιστία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, όσο και τις ιδέες του. Παράλληλα, τονίζει ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμος πολιτικός χρόνος, τον οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Τραμπ προκειμένου να διευρύνει τη βάση των υποστηρικτών του, στην περίπτωση που βρεθεί εκτός της άσκησης κριτικής από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Αρνητική αποδοχή

Στο επίκεντρο πολιτικού προβληματισμού στα εκλογικά επιτελεία τόσο της Κλίντον, όσο και του Τραμπ βρίσκονται οι δύο δημοσκοπήσεις που γνωστοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο και οι οποίες δίνουν ποσοστό αρνητικής αποδοχής, άνω του 50% στους δύο υποψηφίους.

Στην πρώτη δημοσκόπηση (Washington Post-ABC News) ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον προκαλούν τις αρνητικές εντυπώσεις του εκλογικού σώματος σε ποσοστό 57% των ψηφοφόρων.

Στη δεύτερη δημοσκόπηση (NBC News / Wall Street Journal) ποσοστό 54% των ψηφοφόρων έχει αρνητική άποψη για την Κλίντον, έναν ποσοστού 58% για τον Ντόναλντ Τραμπ / CNN.

Τα δεδομένα αυτά των δημοσκοπήσεων δείχνουν τις ευαίσθητες ισορροπίες και την αμφίρροπη πολιτική δυναμική των δύο κεντρικών υποψηφιοτήτων στον ορίζοντα της 8ης Νοεμβρίου. Γίνεται επίσης φανερό, ότι η υποψηφιότητα της Κλίντον τονίζει τη “συστημική” της προέλευση, ενώ από την άλλη πλευρά, οι διαμορφούμενες ισορροπίες μεταξύ της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων και του Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλουν την πολιτική “διόρθωσή” του προς το συστημικότερον.

Οι πραγματικότητες αυτές αποτυπώνονται στα μεγάλα ποσοστά μη αποδοχής των δύο υποψηφίων, ενώ από την άλλη μεριά, τα αριθμητικά αυτά δεδομένα ίσως ωθούν πολιτικά τον Σάντερς να παράμενει στην προκριματική εκλογική διαδικασία, μέχρι την τελεταία στιγμή.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.