Quantcast
Moody’s: Η δημοσιονομική θέση των τοπικών κυβερνήσεων της Κίνας θα βελτιωθεί το 2016 - enikonomia.gr
share

Moody’s: Η δημοσιονομική θέση των τοπικών κυβερνήσεων της Κίνας θα βελτιωθεί το 2016

δημοσιεύτηκε:

Η δημοσιονομική θέση των τοπικών κυβερνήσεων θα βελτιωθεί πιθανότατα το 2016, χάρη στη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων και των μακροοικονομικών μεγεθών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Τα φορολογικά και μη φορολογικά έσοδα των τοπικών κυβερνήσεων αυξήθηκαν 11% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι αγορές ακινήτων σταθεροποιούνται σε πολλές επαρχίες, ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές των κατοικιών και τις πωλήσεις γης και αποτελώντας μεγάλη πηγή εσόδων για τις τοπικές κυβερνήσεις, σημείωσε ο Moody’s.

Οι 22 από τις 31 περιφέρειες της ηπειρωτικής Κίνας κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο αυξήσεις σε ετήσια βάση όσον αφορά στην κατασκευή κατοικιών και εμπορικών ακινήτων.

Η στεγαστική αγορά άρχισε να «ζεσταίνεται» στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά την επιβράδυνσή της για περισσότερο από ένα έτος, ενισχυμένη από μέτρα στήριξης που έλαβε το κράτος, όπως μειώσεις επιτοκίων, περικοπές φόρων στις συναλλαγές και χαμηλότερες υποχρεωτικές προκαταβολές.

Από τις 70 μεγάλου και μεσαίου μεγέθους κινεζικές πόλεις, στις οποίες έγινε έρευνα τον Απρίλιο, στις 65 οι τιμές των νέων κατοικιών αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση, έναντι 62 τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας, ως αποτέλεσμα των νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, θα ενισχύσει επίσης τα δημόσια έσοδα, ανέφερε ο Moody’s.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε σε 14 από τις περιφέρειες στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, οι δημοσιονομικές θέσεις θα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων, με τις περιφέρειες που είναι εκτεθειμένες σε βιομηχανίες με υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα, όπως του χάλυβα και του άνθρακα, να υστερούν, σημειώνει ο οίκος.

Το κινεζικό ΑΕΠ μειώθηκε στο 6,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, εν μέσω υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας και μείωσης του διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων σε ακίνητα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.