Quantcast
Κίνα: Σταθερός ο ρυθμός ανάπτυξης τον Μάιο - enikonomia.gr
share

Κίνα: Σταθερός ο ρυθμός ανάπτυξης τον Μάιο

δημοσιεύτηκε:

Η κινεζική οικονομία κινήθηκε με σταθερό ρυθμό τον Μάιο, καθώς η βιομηχανική παραγωγή απέκτησε δυναμική και η ισχυρή αύξηση των λιανικών πωλήσεων διατηρήθηκε, ενώ οι επενδύσεις επιβραδύνθηκαν αλλά η διάρθρωσή τους βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία.

Η βιομηχανική παραγωγή, που αποτελεί έναν από τους βασικούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, αυξήθηκε 6% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015, όσο και τον Απρίλιο και σύμφωνα με τις προσδοκίες. Στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,9% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 5,8% στην περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Σενγκ Λαϊγιούν, δήλωσε ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως η διάρθρωση της βιομηχανικής παραγωγής συνέχισε να βελτιώνεται. Η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού σημείωσαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς αυξήθηκαν 11,5% και 8,5%, αντίστοιχα, τον Μάιο.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 10% τον Μάιο σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 10,1% τον Απρίλιο. Ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου επιβραδύνθηκε στο 9,6% στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μάιου, καθώς η χαλαρή ζήτηση και η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα της βιομηχανίας συνέχισαν να επηρεάζουν την κινεζική οικονομία. Οι επενδύσεις είχαν αυξηθεί 10,5% στο 4μηνο Ιανουαρίου – Απριλίου.

Αναλυτές απέδιδαν την επιβράδυνση στην πτώση των ιδιωτικών επενδύσεων, ο ρυθμός αύξησης των οποίων επιβραδύνθηκε στο 3,9% στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου από 5,2% στο πρώτο 4μηνο. Οι ιδιωτικές επενδύσεις αντιστοιχούσαν στο 62% των συνολικών επενδύσεων στο πρώτο 5μηνο. Η επιβράδυνση των ιδιωτικών επενδύσεων δείχνει ότι η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να ενισχυθεί, δήλωσε ο Σενγκ, προσθέτοντας ότι τα βασικά μεγέθη της οικονομίας παραμένουν ισχυρά. Αν και οι επενδύσεις επιβραδύνθηκαν, ο Σενγκ είπε ότι η διάρθρωσή τους βελτιώθηκε, με περισσότερα χρήματα να δαπανώνται στους τομείς υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσιών και λιγότερα να διατίθενται σε βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας ή υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα.

Ο Σενγκ τόνισε ότι η κινεζική οικονομία κινείται με σταθερό ρυθμό, εν μέσω μετωπικών ανέμων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, και ότι θα διατηρήσει «σταθερό και σχετικά ταχύ ρυθμό ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί μεταρρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση της παραγωγής της, αυξάνοντας παράλληλα τη συνολική ζήτηση. Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 6,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, που είναι ο βραδύτερος ρυθμός από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στις αρχές του 2009, αλλά εντός του διαστήματος του επίσημου στόχου, μεταξύ 6,5% και 7%.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.