Quantcast
FT: H ακτινογραφία των αγορών 9 ημέρες πριν «μιλήσουν» οι Βρετανοί - enikonomia.gr
share

FT: H ακτινογραφία των αγορών 9 ημέρες πριν «μιλήσουν» οι Βρετανοί

δημοσιεύτηκε:

Εννιά ημέρες απομένουν ως την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Financial Times παρουσιάζουν τις τελευταίες μετρήσεις για τις αντιδράσεις των αγορών και των επενδυτών.

Νομίσματα

Η στερλίνα βρίσκεται στο επίκεντρο των φόβων για το Brexit από τότε που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα το Φεβρουάριο.

Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης, η μεταβλητότητα στις αγορές νομισμάτων έχει αυξηθεί και η στερλίνα έχει αποδυναμωθεί. Η στερλίνα κατέγραψε την πέμπτη διαδοχική ημέρα απωλειών την Τρίτη, διολισθαίνοντας 1,1% στα 1,411 δολάρια. Ήταν επίσης πιο αδύναμη σε σχέση με το ευρώ, υποχωρώντας 0,5% στις 79,40 πένες.

Το όριο των 1,4 δολαρίων αποτελεί το σημείο στήριξης για το νόμισμα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, οπότε αυτό είναι το επίπεδο που πρέπει να παρακολουθεί κανείς καθώς πλησιάζει η ημέρα του δημοψηφίσματος.

Για την ώρα η στερλίνα παραμένει πάνω από το χαμηλό των 1.386 δολαρίων που σημειώθηκε το Φεβρουάριο, όταν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και τα εμπορεύματα είχαν δεχθεί σφυροκόπημα.

Μια ανησυχία με την οποία είναι αντιμέτωποι οι εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές είναι κατά πόσον το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα πυροδοτήσει νέο γύρο παγκόσμιων αναταράξεων.

«Το ρίσκο το Ηνωμένο Βασίλειο να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα είναι η κυρίαρχη δύναμη στις αγορές κεφαλαίου» υποστηρίζει ο Μαρκ Τσάντλερ της Brothers Harriman.

H υποδηλούμενη αστάθεια της στερλίνας για ένα μήνα – μια μέτρηση για το κόστος της ασφάλισης ενάντια στις διακυμάνσεις του νομίσματος – σκαρφάλωσε στο υψηλό του 29,05, πάνω κατά 4%.

Κινείται προς το επίπεδο ρεκόρ του 29,83 που καταγράφηκε στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Υψηλότερα κινούνται και οι μετρήσεις της αστάθειας για περίοδο δύο και τριών μηνών, μια ένδειξη ότι η αβεβαιότητα θα κρατήσει για όλο το καλοκαίρι.

Κρατικά ομόλογα

Μια νέα ημέρα, ένα νέο ρεκόρ για την απόδοση του 10ετους βρετανικού ομολόγου, που υποχώρησε επτά μονάδες βάσης στο 1,11%.

Κόντρα στις προειδοποιήσεις του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, οι επενδυτές αναμένουν πως οι αποδόσεις θα πέσουν αντί να αυξηθούν σε ένα ενδεχόμενο Brexit.

Το σκεπτικό για υψηλότερες τιμές στα βρετανικά ομόλογα και χαμηλότερες αποδόσεις, αντανακλά μια πιθανή χαλάρωση από την Τράπεζα της Αγγλίας και ακόμα και την πιθανότητα να αρχίσει ένας ακόμα γύρος αγοράς ομολόγων μέσω ποσοτικής χαλάρωσης.

Γενικότερα, η νευρικότητα για το ρίσκο του Brexit δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ευρύτερες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, αλλά μπαίνει σταδιακά στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Η απόδοση του 2ετους βρετανικού τίτλου διολίσθησε στο χαμηλό του 0,32%, ενώ η απόδοση για το 30ετες ομόλογο έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 2% για να αγγίξει το 1,96%.

Μετοχές

Ο προσανατολισμένος στο εξωτερικό FTSE 100 υποχώρησε 2% στην χθεσινή συνεδρίαση, με τις μετοχές των τραπεζών, των ενεργειακών εταιρειών και των εξορυκτικών να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο δείκτης έκλεισε κάτω από το όριο των 6.000 μονάδων για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, ο προσανατολισμένος στο εσωτερικό FTSE 250 διολίσθησε 2,1%.Το ζοφερό κλίμα αντανακλά τους φόβους για το Brexit και τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, που έχουν επηρεάσει αρνητικά τους δείκτες σε όλο τον κόσμο.

Αναλυτές της Morgan Stanley υποστηρίζουν: «Ακόμα θα χαρακτηρίζαμε το αποτέλεσμα ως οριακό και αβέβαιο. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για την συνέχεια, με ανάκαμψη, ενίσχυση του πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που κερδίσει το Bremain και παρατεταμένη αβεβαιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αν κερδίσει το Brexit».

Tα επίπεδα ρευστού βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2001 σύμφωνα με έρευνα τηςBank of America Merrill Lynch σε fund managers που αναφέρει ότι «το Βrexit συνεχίζει να αντιμετωπίζει ως το μεγαλύτερο ρίσκο».

Οι πιθανότητες των bookmakers


Εν μέσω του διογκούμενου κύματος ανησυχίας στις αγορές, οι bookmakers συνεχίζουν να βλέπουν επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της παραμονής την επόμενη εβδομάδα.

Αλλά είναι λιγότερο σίγουροι από ότι προηγουμένως.

Η Beftair ανέφερε ότι οι προοπτικές του Bremain έπεσαν από το 78% ή το 1/3 στο 61% ή το 4/6.

Η William Hill είχε κάποτε το Brexit στο 9/2 και τώρα στο 11/8 και εκτιμά πως μπορεί να μετατραπεί σε φαβορί ως το Σαββατοκύριακο.

Πάνω από το 70% των χρημάτων που έχει δεχθεί για το αποτέλεσμα έχουν τοποθετηθεί στο Brexit.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.