Quantcast
DIW: Το Brexit θα αφαιρέσει μισή ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη της Γερμανίας - enikonomia.gr
share

DIW: Το Brexit θα αφαιρέσει μισή ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη της Γερμανίας

δημοσιεύτηκε:

Μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να οδηγήσει σε υψηλότερους δασμούς στις εξαγωγές, μειώνοντας το εμπόριο της Γερμανίας και αφαιρώντας μισή ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο DIW.

«Η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία πιθανόν να είναι σχετικά ισχυρή φέτος και τον επόμενο χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί ένα Brexit», δήλωσε ο επικεφαλής του DIW Μαρτσέλ Φράτσερ.

«Ένα Brexit θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη στη Γερμανία κατά 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας τον επόμενο χρόνο λόγω των λιγότερων εξαγωγών», δήλωσε ο Φράτσερ αναφερόμενος στη πιθανότητα οι Βρετανοί να ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Το ινστιτούτο αναθεώρησε οριακά υψηλότερα την πρόβλεψή του για τη φετινή οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας στο 1,7%, κυρίως λόγω της απρόσμενα ισχυρής αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής στις αρχές του έτους. Για το 2017, το DIW αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας να επιβραδυνθεί στο 1,4%, εν μέρει λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως για παράδειγμα ότι τον επόμενο χρόνο περισσότερες αργίες συμπίπτουν με εργάσιμες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους ενός Brexit, σύμφωνα με έκθεση της DZ Bank μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να κοστίσει στη Γερμανία έως 45 δισεκ. ευρώ έως τα τέλη του 2017, καθώς οι εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ευρώπης ενδεχομένως να πληγούν σε μια περίοδο κατά την οποία ήδη φθίνει η ζήτηση από αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα.

Το 2015, οι γερμανικές εταιρίες εξήγαγαν προϊόντα αξίας περίπου 89 δισεκ. ευρώ στη Βρετανία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί τον τρίτο σημαντικό εξαγωγικό προορισμό της Γερμανίας. Παράλληλα, η Γερμανία εισήγαγε βρετανικά προϊόντα αξίας περίπου 38 δισεκ. ευρώ, με το εμπορικό πλεόνασμα να ανέρχεται περίπου στα 51 δισεκ. ευρώ.

Με τον συνολικό όγκο των εμπορικών συναλλαγών να ανέρχεται στα 127,5 δισεκ. ευρώ, η Βρετανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, μετά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Κίνα. Για την Βρετανία, η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος, μπροστά από τις ΗΠΑ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.