Quantcast
Ήττα Ολάντ στις προεδρικές εκλογές δείχνει νέα δημοσκόπηση - enikonomia.gr
share

Ήττα Ολάντ στις προεδρικές εκλογές δείχνει νέα δημοσκόπηση

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα κερδίσει τη διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματός του, των Σοσιαλιστών (PS), και ορισμένων ακόμη κομμάτων της γαλλικής αριστεράς, είναι όμως απίθανο να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2017, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του BFMTV.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη αφότου το PS αποφάσισε, το Σάββατο, να διοργανώσει αυτή τη διαδικασία σε μια προσπάθεια να διευρυνθεί η βάση της υποστήριξης προς το πρόσωπο του Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου είναι η χαμηλότερη κάθε άλλου προέδρου στην ιστορία.

Ο εν ενεργεία πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι σχεδόν εξ ορισμού υποψήφιος του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές. Όμως ο Ολάντ, που δυσκολεύεται να μειώσει την υψηλή ανεργία και αντιμετωπίζει επί εβδομάδες ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον των σχεδίων της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία, βλέπει τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται στις δημοσκοπήσεις σε τέτοιο βαθμό που εγείρονται ερωτήματα για την υποψηφιότητά του — γεγονός που ώθησε την ηγεσία του PS να αποφασίσει τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Μια μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των Σοσιαλιστών θέλει ο Ολάντ να πάρει μέρος στη διαδικασία και το 46% θέλει ο πρόεδρος να κερδίσει. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από εκείνο κάθε άλλου πιθανού υποψηφίου. Στις τάξεις των ψηφοφόρων της γαλλικής αριστεράς γενικά, το ποσοστό μειώνεται στο 32%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ωστόσο στο σύνολο των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, μόλις το 13% θέλει ο Ολάντ να κερδίσει σε αυτή τη διαδικασία, ενώ σχεδόν το 60% τάσσεται εναντίον ακόμη και του να είναι υποψήφιος.

«Ο Ολάντ έχει ένα προβάδισμα (μεταξύ των ψηφοφόρων της αριστεράς) αλλά αυτό δεν αρκεί (…). Υπάρχει ακόμη μαζική και σφοδρή αντίθεση εναντίον του στην κοινή γνώμη συνολικά», επισήμανε ο Ιβ-Μαρί Καν, αναλυτής της Elabe.

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει ως τα τέλη της χρονιάς εάν θα είναι υποψήφιος.

Οι Πράσινοι έχουν ήδη εξαγγείλει αυτόνομη κάθοδο στις προεδρικές εκλογές, ενώ ο ευρωβουλευτής Ζαν-Λικ Μελανσόν, συμπρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς, θα είναι επίσης υποψήφιος, στοιχεία που μειώνουν περαιτέρω τις πιθανότητες του Ολάντ να επανεκλεγεί στην προεδρία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.