Quantcast
Πωλήθηκε έναντι 53 εκατ. ευρώ η «Femme Assise» του Πικάσο - enikonomia.gr
share

Πωλήθηκε έναντι 53 εκατ. ευρώ η «Femme Assise» του Πικάσο

δημοσιεύτηκε:

Όλα τα μουσεία του κόσμου, από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης μέχρι την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ του Λονδίνου, θα ήθελαν οι τοίχοι τους να κοσμούνται με ένα από τα κυβιστικά έργα του Πικάσο.

Ένα από τα πρώτα κυβιστικά έργα του καλλιτέχνη πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στο Λονδίνο, έναντι 53 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον πίνακα «Femme Assise», του 1909, ξεπερνώντας κατά περίπου 17 εκατ ευρώ την αρχική εκτίμηση πώλησης.

Μάλιστα ο οίκος Sotheby’s χαρακτήρισε το έργο ως «ο μεγαλύτερος κυβιστικός πίνακας που βγήκε στην αγορά εδώ και δεκαετίες».

Οι ειδικοί λένε ότι στον πίνακα απεικονίζεται η αγαπημένη του Πικάσο, Φερνάντε Ολιβιέ.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο», δήλωσε η Έλενα Νιούμαν επικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου καθώς όπως είπε η μεγάλη πλειοψηφία των έργων της κυβιστικής περιόδου βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα μουσεία του κόσμου, σημειώνοντας ότι τα κυβιστικά έργα του Πικάσο θεωρούνται από τα πλέον σημαντικά και πρωτοποριακά της περιόδου αυτής, καθώς σηματοδότησαν για το τι επρόκειτο να συμβεί στη σύγχρονη τέχνη.

Ο κυβισμός, που τα θέματα του αναλύονται σε γεωμετρικά σχήματα και ενώνονται με έναν αφηρημένο τρόπο, θεωρείται ένα από τα πιο επαναστατικά κινήματα στη σύγχρονη τέχνη.

Ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα και θεωρείται ο πρόδρομος για την σύγχρονη αφηρημένη τέχνη.

Ο πρώην ιδιοκτήτης του πίνακα, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, είχε αγοράσει τον πίνακα το 1973 σε δημοπρασία του ίδιου οίκου έναντι περίπου 430 χιλιάδων ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.