Quantcast
Βρετανία - δημοψήφισμα: Should I Stay Οr Should I Go? - enikonomia.gr
share

Βρετανία – δημοψήφισμα: Should I Stay Οr Should I Go?

δημοσιεύτηκε:

Τα επιτελεία των δύο πλευρών που τάσσονται υπέρ και κατά του Brexit βρίσκονται στην τελική ευθεία ενός εξοντωτικού αγώνα δρόμου, προκειμένου να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, το ποσοστό των οποίων, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Πρόκειται για την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων 40 χρόνων, το αποτέλεσμα της οποίας θα σφραγίσει το μέλλον της Βρετανίας, της Ευρώπης και του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει επιστρατεύσει την εντυπωσιακή ρητορική του δεινότητα, σε μια επιχείρηση πειθούς σχετικά με τα προνόμια που απολαμβάνει η Βρετανία ως μέλος της ΕΕ. Στον τελευταίο του λόγο, χθες στο Μπέρμιγχαμ, ο πρωθυπουργός σε μια εξαιρετική ομιλία, άνευ χειρογράφου και εμφανώς συγκινημένος προειδοποίησε για τους κινδύνους της εξόδου για τη Χώρα και την Ευρώπη ενώ προέβη και σε ιστορικές αναφορές για τον ρόλο της Βρετανίας στην διαμόρφωση της Ενωμένης Ευρώπης την οποία χαρακτήρισε «όαση ευημερίας και ειρήνης σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον». Ολοκλήρωσε με την επανάληψη του συνθήματος «Η ισχύς εν τη Ενώσει».

Η νέα γενιά υπέρ της παραμονής


Η κυβέρνηση υπολογίζει το ποσοστό προσέλευσης στο 70% και στη όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων οι οποίοι τάσσονται μαζικά υπέρ της παραμονής. Σύμφωνα με τη συνεχή ροή ειδήσεων, στα εκλογικά τμήματα του Λονδίνου καταγράφονται ουρές ψηφοφόρων. Οι αγορές τελούν σε κατάσταση αναμονής ωστόσο η εκτίναξη της στερλίνας και των μετοχών στα ασιατικά χρηματιστήρια και η άνοδος του δείκτη FTSE στο Λονδίνο, θα τολμούσαμε να πούμε ότι συνηγορούν υπέρ της συνέχισης του παρόντος στάτους κβο.

Οι κάλπες κλείνουν στις δέκα το βράδυ τοπική ώρα και ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί μεγάλη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Sky. Δεν θα υπάρξουν exit polls λόγω της ιδιομορφίας αυτής της εκλογής αλλά σύμφωνα με τις καμπάνιες Remain και Leave, τα επιτελεία τους θα είναι σε θέση να υπολογίσουν με ακρίβεια το αποτέλεσμα από τη 1.30 πμ έως τις 2.00 πμ. Επίσημα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.