Quantcast
DW: Ένα σύμβολο οικονομικής ανάπτυξης στο στόχο των τρομοκρατών - enikonomia.gr
share

DW: Ένα σύμβολο οικονομικής ανάπτυξης στο στόχο των τρομοκρατών

δημοσιεύτηκε:

Οι καλές ειδήσεις είναι σπάνιες στην Τουρκία. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό υπάρχουν κάποιοι λόγοι για λίγη περισσότερη αισιοδοξία: ύστερα από μήνες τεταμένων σχέσεων Τουρκία και Ρωσία βρέθηκαν σε τροχιά επαναπροσέγγισης· ενώ με το Ισραήλ επήλθε τελικά συμφιλίωση μετά από πολυετή ψυχρότητα. Γρήγορα όμως ο γνωστός εφιάλτης έγινε και πάλι πραγματικότητα: τρεις βομβιστές αυτοκτονίας αιματοκύλισαν την Τρίτη το βράδυ το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης «Ατατούρκ». Ένα πραγματικό μακελειό: 36 νεκροί και περισσότεροι από 140 τραυματίες.

Πρόκειται για την τέταρτη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη φέτος. Οι προηγούμενες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης και γύρω από τη γνωστότερη αγορά της χώρας στην κεντρική οδό Ιστικλάλ – δύο σημεία που δεν γίνεται να παραλείψει κανένας τουρίστας που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη. Λίγες ώρες μετά την επίθεση ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υπέδειξε την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ως υπαίτια για την τρομοκρατική πράξη.

Ένα σύμβολο οικονομικής ανάπτυξης στο στόχο των τρομοκρατών


Το αεροδρόμιο «Ατατούρκ», στο οποίο ήδη σημειώνονται μειωμένες τουριστικές αφίξεις, έχει μεγάλη οικονομική σημασία για τη χώρα. Από εδώ περνά ετησίως περίπου ίσος αριθμός επιβατών με εκείνους που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Ο μεγαλύτερος αερολιμένας της Τουρκίας φέρει το όνομα του ιδρυτή του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ και συμβολίζει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Σε αντίθεση με τα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι έλεγχοι ασφαλείας στα τουρκικά αεροδρόμια λαμβάνουν χώρα ήδη προτού εισέλθει κανείς στον κύριο τερματικό σταθμό. Έτσι συμβαίνει και στο «Ατατούρκ», όπου οι αποσκευές και οι επιβάτες ελέγχονται εξονυχιστικά πριν από την είσοδο. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν ότι οι δράστες κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό του αεροδρομίου.

Οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αρχικά είχαν ματαιωθεί. Ωστόσο τις πρώτες πρωινές κάποιες αναχωρήσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται. Το αεροδρόμιο σιγά σιγά επανέρχεται στους κανονικούς του ρυθμούς. Ωστόσο εάν και πότε θα συμβεί το ίδιο και στην Τουρκία, παραμένει ακόμη άγνωστο.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.