Quantcast
Αντιμέτωπη πλέον με το... Texit η Βρετανία - enikonomia.gr
share

Αντιμέτωπη πλέον με το… Texit η Βρετανία

δημοσιεύτηκε:

Τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου της τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες ενός «Texit» (technology exit), μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης εβδομάδας.

Αφότου πολλές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες της χώρας ανακοίνωσαν ότι σκέφτονται σοβαρά την μετεγκατάστασή τους σε χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληθώρα άλλων επενδυτών και επιχειρηματιών παρεμβαίνουν σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη βιομηχανία, για την οποία πολλοί θεωρούν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης μετά την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, σε επιστολή η οποία κυκλοφορεί στους κύκλους του τεχνολογικού κλάδου αναφέρεται: το Brexit είναι κακό για την τεχνολογία, ναι, αλλά ο τομέας αυτός είναι εγγενώς αβέβαιος στην καλύτερη των περιπτώσεων. Στον πυρήνα του, πρόκειται για τη δημιουργία ιδεών και προϊόντων που θα αυξηθούν εκατοντάδες φορές του αρχικού τους μεγέθους κι έτσι, ακόμα και το αρνητικό τίμημα της εξόδου από την ΕΕ θα είναι μικρό σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιτυχίες.

«Κι ενώ εγκαταλείποντας την ΕΕ θα προκύψουν νέες και πιθανόν ανεπιθύμητες προκλήσεις στο νέο τεχνολογικό σκηνικό, είναι σαφές ότι η κοινότητα μπορεί να κάνει πολλά ώστε να κατευνάσει το συναίσθημα της εξόδου που νιώθουν τόσοι πολλοί Βρετανοί», δήλωσε ο Γκάι Στιούαρτ, διευθυντής της εταιρείας Wayra UK. «Η ψήφος υπέρ του Brexit αποτέλεσε μια ηχηρή προειδοποίηση ότι πρέπει να αλλάξουμε την αίσθηση της απελπισίας προτού είναι πολύ αργά και πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα -και το επιχειρηματικό οικοσύστημα γενικότερα- πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μικρότερες εταιρείες έκαναν επίσης έκκληση ώστε η κυβέρνηση με την πολιτική της να λάβει υπόψη της τις τεχνολογικές επιχειρήσεις κατά τις διαπραγματεύσεις της για το μέλλον της Βρετανίας.

«Για να παραμείνουμε ο κορυφαίος τεχνολογικός κόμβος της Ευρώπης είναι αναγκαίο να έχουν συνεχή πρόσβαση στο τεχνολογικό ταλέντο, αντλώντας το καλύτερο εργατικό δυναμικό από τον πληθυσμό των 500 εκατομμυρίων της ΕΕ», δήλωσε στο BBC ο ‘Αλεξ Χόγιε της εταιρείας Runway East.

«Ωστόσο, το να λέμε ότι η πόρτα μας θα παραμείνει εύκολα ‘ανοιγόμενη’ για τα ταλέντα της τεχνολογίας που προέρχονται από την ΕΕ, δεν απαιτεί καμία διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση μπορεί να λύσει την απειλή του Texit με μία λέξη και κύριο μέλημά μας είναι να το κάνει αυτό πριν είναι πολύ αργά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όμως, την πιο περιεκτική απάντηση έδωσε η ομάδα της εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου Atomico με έδρα το Λονδίνο: «Keep Calm and Code on».

«Ας το παραδεχτούμε, το Brexit δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλαμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ομάδα. «Για τον κλάδο της τεχνολογίας στη Βρετανία δεν είναι τώρα η στιγμή για λήψη απερίσκεπτων αποφάσεων ή η ώρα για να μαζέψουμε τα μπογαλάκια μας. Οι επιχειρηματίες είναι ανθεκτικό είδος. Το έχουμε δει ξανά και ξανά. Η Microsoft και η FedEx ξεκίνησαν μεταξύ 1973-1975 κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης και της ύφεσης στις ΗΠΑ. Το Skype ιδρύθηκε το 2002 κατά τη διάρκεια του ‘πυρηνικού χειμώνα dotcom’. Το Spotify και το Uber γεννήθηκαν κατά την κρίση του 2008-2009. Αν αυτό αποδειχτεί ότι πρόκειται για μία κρίση, δεν θα συμβεί και τώρα κάτι διαφορετικό».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.