Quantcast
Ελπιδοφόρες οι προοπτικές για επενδύσεις από την Κίνα στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Ελπιδοφόρες οι προοπτικές για επενδύσεις από την Κίνα στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Ελπιδοφόρες είναι οι προοπτικές για επενδύσεις από την Κίνα στην Ελλάδα. Η επενδυτική παρουσία της Κίνας στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς. Η Ελλάδα, έχοντας σημαντικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα έχει ήδη καταφέρει να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις στους τομείς των διεθνών μεταφορών, της ενέργειας και των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι οι κινέζοι είναι οι πρώτοι αγοραστές ακινήτων (463 ιδιοκτήτες ακινήτων), στο πλαίσιο του πρόσφατου νόμου για την απόκτηση αδειών διαμονής από κατοίκους τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) – Golden Visa Program.

Σημαντικός εμπορικός εταίρος η Κίνα

Η Κίνα είναι ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ευρώπη, καθώς το εμπόριο ΕΕ-Κίνας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της ΕΕ και έχει γίνει επίσης μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές εξαγωγών της ΕΕ. Η ΕΕ έχει επίσης γίνει η μεγαλύτερη πηγή της Κίνας για εισαγωγές. Το εμπόριο Κίνας-Ευρώπης αγγίζει αυτή τη στιγμή πάνω από 1 δισ. ευρώ την ημέρα.

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κίνα αφορούν ως επί το πλείστον βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα: Μηχανήματα και εξοπλισμό, υποδήματα και είδη ένδυσης, έπιπλα και φωτιστικά, και παιχνίδια. Οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα επικεντρώνονται σε μηχανές και εξοπλισμό, αυτοκίνητα, αεροσκάφη και χημικές ουσίες. Οι διμερείς συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν μόνο το 1/10 του συνολικού εμπορίου αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ ανέρχεται μόλις στο 20% των εξαγωγικών αγαθών της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ σημειώνει ένα σημαντικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, το οποίο εν μέρει αντανακλά τη συνεχιζόμενη ύπαρξη εμποδίων πρόσβασης στην αγορά της Κίνας. Οι επενδυτικές ροές δείχνουν επίσης μια τεράστια ανεκμετάλλευτη δυναμική, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος των οικονομιών των δύο πλευρών. Η Κίνα αντιπροσωπεύει μόλις το 2-3% των συνολικών ευρωπαϊκών επενδύσεων στο εξωτερικό, ενώ οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη αυξάνονται, αλλά από μια ακόμα χαμηλότερη βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 8% (εκτός πετρελαιοειδών),ενώ η υποχώρηση των εισαγωγών ήταν ισχυρότερη (-9,8%, στα 43.575,2 δισ. ευρώ). Σε επίπεδο διμερούς εμπορίου για το ίδιο έτος, οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Κίνα ανήλθαν στο 5,9% των συνολικών εισαγωγών της χώρας ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα αποτέλεσαν μόλις το 0,9% των εξαγωγών.

Διμερές Εμπόριο Ελλάδος-Κίνας

Οι εισαγωγές από την Κίνα ακολούθησαν σε γενικές γραμμές την εξέλιξη του συνόλου των εισαγωγών της χώρας. Ωστόσο, το 2015 οι εισαγωγές από την Κίνα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία (2,3%), όταν το σύνολο των εισαγωγών της Ελλάδας παρουσίαζε μείωση κατά 9,8%, εξαιτίας και της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει τη σημασία των κινεζικών εισαγωγών για την ελληνική οικονομία σε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και αστάθειας.

Το Εμπορικό Ισοζύγιο με την Κίνα παραμένει έντονα ελλειμματικό, αν και βελτιωμένο (μικρότερο έλλειμμα) σωρευτικά το διάστημα 2008-2015.

Η Κίνα αποτελεί τον 22ο σε μέγεθος προορισμό των ελληνικών εξαγωγών και ως εκ τούτου υφίσταται τεράστιο περιθώριο ενίσχυσης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Εντούτοις, η επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης της κινεζικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση της Κίνας για εισαγωγές, επηρεάζοντας και τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών στη χώρα.

Τα κυριότερα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς την κινεζική αγορά είναι το μάρμαρο, το πετρέλαιο, οι γούνες/ γουνοδέρματα, το βαμβάκι, οι ορυκτές ύλες (βερμικουλίτης, περλίτης κ.α.), τα κρασιά, το ελαιόλαδο, τα ακτινίδια, το μέλι, οι χυμοί, τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, τα φάρμακα και τα βερνίκια.

Τα κυριότερα εισαγώγιμα κινεζικά προϊόντα προς στην ελληνική αγορά είναι οι μηχανές επεξεργασίας δεδομένων, επιβατικά πλοία, ελάσματα και ταινίες, ηλεκτρικές συσκευές τηλεπ/νίας, παιχνίδια για παιδιά, συσκευές τεχνητού κλίματος, υποδήματα, βαλίτσες, συσκευές φωτισμού, τεχνουργήματα από πλαστικές ύλες, θερμαντήρες νερού.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.