Quantcast
Σε υψηλό εξαμήνου ανήλθε τον Ιούνιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Σε υψηλό εξαμήνου ανήλθε τον Ιούνιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης επεκτάθηκε τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit, ωστόσο η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για τον δείκτη υπευθύνων αγορών (PMI) της Ευρωζώνης που καταρτίζει η εταιρία Markit, οι χαμηλότερες τιμές χρέωσης βοήθησαν να ενισχυθούν οι νέες παραγγελίες και η παραγωγή, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να προσλάβουν περισσότερους εργαζομένους για να καλύψουν τη ζήτηση.

Η έρευνα, ωστόσο, αυτή διενεργήθηκε σε μεγάλο βαθμό πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας στις 23 Ιουνίου.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της Ευρωζώνης, που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ανήλθε στις 52,8 μονάδες από τις 51,5 μονάδες του Μαΐου, υψηλότερα από τις αρχική εκτίμηση για 52,6 μονάδες. Κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

Ο υποδείκτης παραγωγής αυξήθηκε στις 53,9 μονάδες από τις 52,4. Η αρχική εκτίμηση ήταν στις 53,8 μονάδες.

«Οι εταιρίες μεταποίησης στην ευρωζώνης είχαν την ισχυρότερη ανάπτυξή τους μέχρι στιγμής φέτος τον Ιούνιο. Ωστόσο, τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν πριν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Βρετανίας για την ΕΕ, άρα ο όποιος αντίκτυπος του Brexit δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στο PMI», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στη Markit.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλείται από την προοπτική του Brexit, φαίνεται πιθανό οι δαπάνες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών να επηρεαστούν αρνητικά σε όλη την ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.