Quantcast
Το ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μελετά η Βρετανία μετά το Brexit - enikonomia.gr
share

Το ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μελετά η Βρετανία μετά το Brexit

δημοσιεύτηκε:

Ο Αλέν Ζιπέ, ο οποίος μέχρι στιγμής προηγείται στην κούρσα ενόψει των προεδρικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν το 2017 στη Γαλλία, έκρινε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να διαπραγματευθεί για το ακανθώδες ζήτημα της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων στο πλαίσιο μιας νέας διευθέτησης με την ΕΕ μετά το Brexit.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι τα φυλάκια στα σύνορα των δύο κρατών θα πρέπει να μετακινηθούν ξανά στο βρετανικό έδαφος, αναφερόμενος σε άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα, το πώς θα χειριστούν οι δύο χώρες το ζήτημα των μεταναστών που βρίσκονται σε καταυλισμούς στο Καλαί αφού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ.

Αφότου οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν πως το Λονδίνο οφείλει να συμφωνήσει να συνεχίσει να τηρεί τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων, εάν θέλει να διατηρήσει την πρόσβασή στην ενιαία αγορά.

«Πρέπει να είμαστε ανοικτοί στη διαπραγμάτευση όσον αφορά αυτό το ζήτημα», επισήμανε πάντως ο Ζιπέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Υπάρχουν διάφορες πιθανότητες».

Ο Ζιπέ, ο οποίος θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματός του τον Νοέμβριο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της διμερούς συμφωνίας βάσει της οποίας Γάλλοι τελωνειακοί εργάζονται στο βρετανικό έδαφος και αντιστρόφως.

«Αυτές οι συμφωνίες δεν έχουν αποτέλεσμα», είπε και κάλεσε οι συνοριακοί έλεγχοι «να γίνονται στη Βρετανία. Θέλω να διαπραγματευτούμε ξανά αυτές τις συμφωνίες». Με το Brexit, η διαμορφωμένη κατάσταση δεν είναι αποδεκτή πλέον για τη Γαλλία, πρόσθεσε.

Οι θέσεις που εξέφρασε ο Αλέν Ζιπέ αντίκεινται προς αυτές του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος διαβεβαιώνει πως η διμερής συμφωνία για τα σύνορα δεν θα επηρεαστεί από το Brexit.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.