Quantcast
Στα συναλλαγματικά διαθέσιμα κατέφυγε η Ισπανία για να πληρώσει τις συντάξεις - enikonomia.gr
share

Στα συναλλαγματικά διαθέσιμα κατέφυγε η Ισπανία για να πληρώσει τις συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ισπανίας αναγκάστηκε να καταφύγει η κυβέρνηση του υπηρεσιακού προς το παρόν πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, για να πληρώσει συντάξεις και κοινωνικές εισφορές για τον μήνα Ιούλιο.

Αντλησε 8,7 δισ. ευρώ και πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσόν που έχει ώς τώρα αποσπάσει από το Αποθεματικό Ταμείο, στο οποίο έχει επανειλημμένως καταφύγει για τον ίδιο λόγο.

Εχει προηγηθεί η ανάληψη των 8 δισ. ευρώ που είχε αναγκαστεί να πάρει από τα διαθέσιμα τον Δεκέμβριο του 2013 και πάλι για να καλύψει τις υποχρεώσεις της για την καταβολή συντάξεων. Παράλληλα, όμως, τον Ιούλιο του περασμένου έτους η κυβέρνηση απέσπασε 3,7 δισ. ευρώ πάλι από τα διαθέσιμα της χώρας, καθώς είχε έλλειμμα 6,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των υποχρεώσεών της.

Το αποτέλεσμα έπειτα από τις επανειλημμένες αναλήψεις είναι πως απομένουν τώρα μόνον 25,17 δισ. ευρώ στο Αποθεματικό Ταμείο, ποσόν που αντιστοιχεί στο 2,33% του ΑΕΠ της Ισπανίας. Το ποσόν ωχριά μπροστά στα 67 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχονταν τα διαθέσιμα της Ισπανίας στα τέλη του 2011. Εκτιμάται πως αν συνεχισθούν τέτοιου είδους αφαιμάξεις, τα κεφάλαια του θα έχουν εξανεμισθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Οπως επισημαίνουν σχολιαστές, η κίνηση της κυβέρνησης καταδεικνύει το έλλειμμα χρηματοδότησης από το οποίο πάσχουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ισπανίας. Αυτό θα είναι και ένα από τα πρώτα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ισπανική κυβέρνηση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.