Quantcast
Αυστραλία: Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια - enikonomia.gr
share

Αυστραλία: Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

δημοσιεύτηκε:

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia, RBA) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 1,75%, αλλά άφησε ένα περιθώριο για τη μείωσή τους τον Αύγουστο, αν και δεν αναφέρθηκε ρητά στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της πολιτικής της.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας αναμενόταν ευρύτατα, δεδομένης της μείωσης των επιτοκίων από τη RBA κατά 25 μονάδες βάσης (0,25 της ποσοστιαίας μονάδας) πριν από δύο μήνες και της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα και το εξωτερικό.

Αν και ο Διοικητής της RBA, Γκλεν Στήβενς, διατήρησε μία ουδέτερη τάση στις δύο τελευταίες ανακοινώσεις της πολιτικής, προσέθεσε σήμερα μία ελαφρά κλίση υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής, διατηρώντας μισάνοιχτη την πόρτα για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. «Νεότερη πληροφόρηση θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να αξιολογήσει καλύτερα τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και να κάνει την όποια προσαρμογή στην πολιτική της μπορεί να είναι κατάλληλη», δήλωσε ο Στήβενς.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια ενισχύουν την εγχώρια ζήτηση και η μείωση της ισοτιμίας του αυστραλιανού δολαρίου από το 2013 βοήθησε να στηριχθεί η οικονομία στην αναγκαία μετάβασή της μακριά από μία ανάπτυξη που στηριζόταν στην εξορυκτική βιομηχανία, προσθέτοντας ότι μία ανατίμηση της ισοτιμίας «θα μπορούσε να το περιπλέξει αυτό».

Σημειώθηκε, επίσης, η συνεχιζόμενη πορεία του πληθωρισμού σε επίπεδα χαμηλότερα από την τάση του, υπό το βάρος του χαμηλού κόστους εργασίας και των καθοδικών πιέσεων των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.