Quantcast
Δημοσκοπική ανταμοιβή της Μέρκελ για το Brexit - enikonomia.gr
share

Δημοσκοπική ανταμοιβή της Μέρκελ για το Brexit

δημοσιεύτηκε:

Οι γερμανοί πολίτες φαίνεται να επικροτούν την ηρεμία και σύνεση που επέδειξε η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ μετά την ετυμηγορία των Βρετανών, που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Στο θεωρητικό ερώτημα που αφορά την απευθείας εκλογή καγκελαρίου -εάν δηλαδή προβλεπόταν στη Γερμανία η απευθείας εκλογή του καγκελαρίου από τους πολίτες- η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άγκελα Μέρκελ λαμβάνει 48%, ένα ποσοστό αυξημένο κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν από το Brexit.

Στις 33 μονάδες η διαφορά Μέρκελ-Γκάμπριελ


Έτσι η νυν καγκελάριος διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα 33 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, νυν αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου αποσπά μόλις το 15%.

«Πλέον ακόμη και στις τάξεις των ψηφοφόρων της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) πάνω από τα τρία τέταρτα στηρίζουν τη Μέρκελ», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa, Μάνφρεντ Γκίλνερ, που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση. «Και αυτό διότι -σε αντίθεση με το ολοένα και πιο αμελητέο πολιτικά ζήτημα της προσφυγικής κρίσης- ο πρόεδρος της CSU Ζέεχοφερ δεν διαδραματίζει σχεδόν κανένα ρόλο σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη».

Υποχωρούν τα ποσοστά του SPD και του AfD


Η υψηλή δημοτικότητα της καγκελαρίου φαίνεται να ωφελεί στην παρούσα φάση και τη Χριστιανική Ένωση CDU/CSU. Στη δημοσκόπηση του Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL, οι συντηρητικοί κερδίζουν μια μονάδα, συγκεντρώνοντας 35% στην πρόθεση ψήφου. Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αντίθετα, χάνουν μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και λαμβάνουν μόλις 21%. Ελαφρώς βελτιωμένα τα ποσοστά για τους Πράσινους (Grüne) που σκαρφαλώνουν στο 13% αλλά και για την Αριστερά (Die Linke) που με 10% αποσπά και πάλι διψήφιο ποσοστό.

Μια μονάδα χάνει την ίδια ώρα το ευρωσκεπτικιστικό και ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που λαμβάνει 9% ενώ στο 6% παραμένουν οι Φιλελεύθεροι (FDP). Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 6% ενώ μεγάλο παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 27%.

Πηγή: DW


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.