Quantcast
Spiegel: Καλοκαίρι ελαφράς χαλάρωσης και ανάκαμψης για την Μέρκελ; - enikonomia.gr
share

Spiegel: Καλοκαίρι ελαφράς χαλάρωσης και ανάκαμψης για την Μέρκελ;

δημοσιεύτηκε:

Οι αριθμοί των προσφύγων μειώνονται, τα ποσοστά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ανεβαίνουν, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι βαθιά διχασμένο: Θα καταφέρει η ‘Αγγελα Μέρκελ να αναδυθεί και πάλι πολιτικά; Δεν πρέπει να τρέφει κανείς ψευδαισθήσεις, λένε στο ίδιο της το κόμμα.

Η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί εμφανώς και σαφώς στο προσφυγικό. Πριν από ένα χρόνο κατέφθαναν στο Βερολίνο 1.000 πρόσφυγες καθημερινά και οι χαοτικές εικόνες στις υπηρεσίες είχαν προκαλέσει επικριτικά σχόλια στον Τύπο. Οι διοικητικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας δεν είναι σε θέση να διαχειρισθούν την προσφυγική κρίση, όπως σ΄«ένα αποτυχημένο κράτος», σχολίαζε τότε το Spiegel. Σήμερα δεν είναι καν 100 και ο υπουργός Εσωτερικών, ο χριστιανοδημοκράτης Τόμας Ντε Μεζιέρ, δηλώνει αισιόδοξος στο θέμα αυτό, για την Ευρώπη και πολύ περισσότερο για την Γερμανία. Το ίδιο και η καγκελάριος, η οποία στη συνέντευξή της στο δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ZDF) χθες υπεραμύνθηκε μάλιστα της πολιτικής της και δήλωσε ότι συνεχίζει να την υποστηρίζει.

Τα ποσοστά του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος “Εναλλακτική για την Γερμανία” (ΑfD), το οποίο βρίσκεται σε βαθιά κρίση μετά τη διάσπασή του στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέρης φθίνουν, δεδομένου ότι η κρίση έχει συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα αντιθέτως βρίσκεται για πρώτη φορά σε άνοδο και η δημοτικότητα της καγκελαρίου Μέρκελ βρίσκεται ψηλά. Στην τελευταία δημοσκόπηση το Συντηρητικό Κόμμα (CDU / CSU) είχε το καλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο και έφτασε το 35%. Θα είναι αυτό το καλοκαίρι της ‘ανάκαμψης’ της Μέρκελ; διερωτάται κατόπιν τούτων το περιοδικό Spiegel.

Τον σκεπτικισμό του εκφράζει σχετικά ο επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικών θεμάτων του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ο οποίος επέκρινε εξ αρχής την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου: «Αν ξανάνοιγε ο βαλκανικός διάδρομος για λίγο θα αποδεικνυόταν ότι η προσφυγική κρίση δεν έχει καθόλου ξεπεραστεί. Oι αιτίες της παραμένουν οι ίδιες όπως πριν έναν χρόνο, όπως και η επιθυμία των μεταναστών για μια ζωή με ειρήνη και ελευθερία στην καρδιά της Ευρώπης», είπε στο Spiegel.

«Όταν κάποιος είναι ρεαλιστής και ενεργεί προνοητικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να σημάνει λήξη συναγερμού», συμπληρώνει ο γενικός γραμματέας του αδελφού βαυαρικού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) Αντρέας Σόιερ και παραπέμπει στις προσφυγικές ροές προς την Ιταλία. «Στην εποχή της νέας μαζικής μετανάστευσης των λαών παγκοσμίως το θέμα παραμένει κορυφαίο», όπως λέει. Γι αυτό και επιμένει στη θέση που υποστηρίζει το κόμμα του εδώ και μήνες, ότι δηλαδή: «πρέπει στο θέμα της μετανάστευσης προς την Ευρώπη και την Γερμανία να ελέγχουμε καλύτερα τις ροές, να οργανωθούμε καλύτερα και να θέσουμε όρια».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.