Quantcast
FT: Φρούδες οι ελπίδες για βρετανικά κέρδη λόγω Brexit - enikonomia.gr
share

FT: Φρούδες οι ελπίδες για βρετανικά κέρδη λόγω Brexit

δημοσιεύτηκε:

«Γιατί να προσφέρει η Ε.Ε. στην Βρετανία ένα ντιλ που θα δημιουργεί κίνητρα σε άλλα κράτη μέλη να αποχωρήσουν από το μπλοκ;», διερωτάται ο Wolfgang Munchau σε άρθρο του στους Financial Times, στο οποίο εκφράζει την άποψη πως οι ελπίδες για κέρδη της βρετανικής οικονομίας μετά το Brexit είναι φρούδες.

«Αν και μια συμφωνία εξόδου απαιτεί μια ειδική πλειοψηφία, μια συμφωνία για ένα «ΕΕΑ minus» θα χρειαζόταν ομοφωνία. Οι Γάλλοι και οι Βέλγοι έχουν πει ήδη «όχι». Αν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει μια συμφωνία για ένταξη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρα, θα έχει μόνο δύο εναλλακτικές επιλογές: μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ή καμία απολύτως συμφωνία. Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και στην ένταξη στην ενιαία αγορά. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα των μελών της Ε.Ε.», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου είναι μια διεθνής συμφωνία. Μπορεί να συγκροτηθεί έτσι ώστε να αποφέρει τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα όπως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Μια πρόσφατη τροποποίηση των ρυθμίσεων της Ε.Ε. για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες επιτρέπει σε τρίτες χώρες να έχουν πρόσβαση στην χρηματοοικονομική αγορά του μπλοκ αν έχουν αντίστοιχο ρυθμιστικό καθεστώς. Αυτό μπορεί να διατηρήσει τα δικαιώματα του City του Λονδίνου στην κατοχή «ευρωπαϊκού διαβατηρίου» για την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε όλη την Ε.Ε.»

Και καταλήγει: «Για να αξιολογήσουμε τα κόστη και τα οφέλη των διαθέσιμων επιλογών υπό μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, πρέπει να θέσουμε δύο ερωτήματα: ποια είναι η πραγματική αξία ενός «ενιαίου διαβατηρίου» και πόσα μπορούν να προστατευθούν εκτός της ενιαίας αγοράς;».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.