Quantcast
Κερδίζει ο βρετανικός τουρισμός από το Brexit; - enikonomia.gr
share

Κερδίζει ο βρετανικός τουρισμός από το Brexit;

δημοσιεύτηκε:

Θα γίνει πιο φθηνή η Μεγάλη Βρετανία ως τουριστικός προορισμός εξαιτίας της πτώσης της τιμής της λίρας; Θα ταξιδεύουν στο μέλλον λιγότεροι Βρετανοί στο εξωτερικό λόγω Brexit; Ειδικοί και μη παραθέτουν τις απόψεις τους.

Όποιος ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι στη Μεγάλη Βρετανία μπορεί να τρίβει τα χέρια του. Η πτώση της αγγλικής λίρας κάνει τη διαμονή εκεί πιο φθηνή. «Ο τουρισμός και οι διακοπές μπορούν να γίνουν πιο φθηνές στη Μ. Βρετανία με το Brexit» δήλωσε πρόσφατα ο Νικ Βάρνι, πρόεδρος της ένωσης British Hospitality Association κατά τη διάρκεια ενός ειδικού συνεδρίου στο Λονδίνο.

Από τη μια πλευρά, οι ίδιοι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να κάνουν πιο φθηνές διακοπές στην χώρα τους και από την άλλη πλευρά θα μπορούσαν να επισκεφθούν περισσότεροι ξένοι τουρίστες τη Μ. Βρετανία. Μετά την ανακοίνωση του Brexit η λίρα έφθασε στο χαμηλότερο σημείο της από το 1985 πέφτοντας στα 1,28 δολάρια.

Ο Άντον Πάπενφους από τη Λειψία επισκέπτεται τον αδελφό του που σπουδάζει στο Λονδίνο και χαίρεται πολύ με την πτώση της λίρας. Πιστεύει πως τώρα θα μπορεί να έρχεται πιο συχνά. «Είναι πάρα πολύ ακριβό το Λονδίνο» λέει και ξέρει ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάει. Σπούδασε και ο ίδιος στη βρετανική πρωτεύουσα και αναγκαζόταν να πληρώνει 700 ευρώ για έξι τετραγωνικά μέτρα».

Αλήθεια θα αλλάξουν τόσο πολύ τα πράγματα στον τομέα του τουρισμού; «Εδώ στο Λονδίνο τίποτα δεν θα αλλάξει, ούτως ή άλλως έρχονται πάρα πολλοί τουρίστες» λέει ένας Βρετανός ξεναγός. Αυτό που άλλαξε είναι οι πάμπολλες ερωτήσεις που του κάνουν οι τουρίστες σε σχέση με το Brexit.


Οι Βρετανοί αγαπούν την Ελλάδα

H Βρετανία δεν είναι μια κλασική τουριστική χώρα όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ελλάδα με παραλίες και ξαπλώστρες. Είναι περισσότερο οι μεγάλες πόλεις που προσελκύουν τους ξένους επισκέπτες. «Για τους Γερμανούς πέρυσι η Βρετανία ήταν ο τέταρτος πιο αγαπημένος προορισμός» λέει ο Τόρστεν Σέφερ από τον Γερμανικό Τουριστικό Σύνδεσμο και τονίζει πως κανείς δεν ξέει πως ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και την πορεία που θα έχει η βρετανική λίρα.

Από την άλλη πλευρά, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν στο μέλλον λιγότεροι Βρετανοί θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία 2,56 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέφθηκαν τη Γερμανία τον περασμένο χρόνο ενώ καταγράφηκαν 5,54 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Ήταν η τέταρτη χώρα στις προτιμήσεις τους. Τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η Ολλανδία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ. Οι περισσότεροι Βρετανοί από την πλευρά τους προτιμούν το Βερολίνο και ακολουθούν το Μόναχο και το Αμβούργο.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν μπορεί κανείς με ακρίβεια να προβλέψει τι θα γίνει στον τομέα του τουρισμού μετά το Brexit. Πάνως πολλοί σημειώνουν ότι εάν οι Βρετανοί θελήσουν να κάνουν μεγαλύτερες οικονομίες τότε θα στραφούν στα Κανάρια Νησιά, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Καραϊβική. Αυτοί είναι οι προορισμοί πάντως που ούτως ή άλλως προτιμούν. Ας σημειωθεί τέλος ότι οι Βρετανοί, είναι η δεύτερη σε μέγεθος πληθυσμιακή ομάδα που επισκέπτεται την Ελλάδα και εκεί ξόδεψαν τα τελευταία δέκα χρόνια 16 δισεκατομμύρια ευρώ.


Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.