Quantcast
FT: Σωσίβιο στους ιδιώτες ψάχνει η Ιταλία για την Monte Paschi - enikonomia.gr
share

FT: Σωσίβιο στους ιδιώτες ψάχνει η Ιταλία για την Monte Paschi

δημοσιεύτηκε:

«Η Ιταλία επιδιώκει μια λύση «από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να διασώσει την Monte dei Paschi di Siena, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σε όρους περιουσιακών στοιχείων, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει σκληρούς ευρωπαϊκούς περιορισμούς στις διασώσεις, σύμφωνα με ανώτατους τραπεζίτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους», αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times και προσθέτει:

«Οι βασικές επιλογές της Ρώμης, ωστόσο, περιλαμβάνουν την ευρεία ανάμειξη της τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti που στηρίζεται από το κράτος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο η παρέμβαση τελικά να αποτραπεί λόγω των ευρωπαϊκών περιορισμών για την κρατική στήριξη. Η κίνηση έρχεται καθώς η Ιταλία προετοιμάζεται για τις αρνητικές συνέπειες των κρίσιμων stress tests των τραπεζών στις 29 Ιουλίου και αναζητά απελπισμένα έναν τρόπο για να βγει από την αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες επάνω στο θέμα της χρήσης κρατικού χρήματος για την στήριξη των προβληματικών τραπεζών».

Παράλληλα, επισημαίνεται: «Η πιο πρόσφατη απόπειρα να βρεθεί μια λύση, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τα stress tests στα τέλη του μήνα, περιλαμβάνει την αύξηση του μεγέθους του υποστηρικτικού ταμείου Atlante που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση, αξίας 4,25 δισ. ευρώ, με επιπρόσθετο κεφάλαιο περίπου δύο δισ. ευρώ που θα έρθει κατά ένα μέρος από την τράπεζα CDP που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία» και καταλήγει:

«Η Ιταλία φοβάται ότι ο υπερβάλον ζήλος στην εφαρμογή των κανόνων θα έπληττε τους μικροεπενδυτές, με τις πολιτικές συνέπειες να γίνονται αισθητές με το συνταγματικό δημοψήφισμα του ερχόμενου φθινοπώρου, επάνω στο οποίο ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που υπεραμύνεται των μεταρρυθμίσεων, έχει ποντάρει τη θέση του. Οι Ιταλοί μικροεπενδυτές έχουν στην κατοχή τους ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, αξίας 231 δισ. ευρώ, στις ιταλικές τράπεζες, σύμφωνα με το ΔΝΤ».





share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.