Quantcast
ΗΠΑ: Αρχίζει σήμερα το κεντρικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Αρχίζει σήμερα το κεντρικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος

δημοσιεύτηκε:

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος παραιτήθηκε χθες, μετά το ζήτημα που προκλήθηκε με διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και σε μια προσπάθεια ν’ αποφευχθεί το ενδεχόμενο έντασης, με τους υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς.

Σήμερα αρχίζει το κεντρικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο αναμένεται ότι θα εκλέξει επίσημα τη Χίλαρι Κλίντον ως προεδρική υποψήφια για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Η προεκλογική διαμάχη ανάμεσα στον Μπέρνι Σάντερς και τη Χίλαρι Κλίντον αναζωπυρώθηκε την Παρασκευή με τη διαρροή 19.000 ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, που επιβεβαίωσαν την κριτική που ασκούσε ο Σάντερς στην ηγεσία του κόμματος για προνομιακή μεταχείριση της Χίλαρι Κλίντον κατά τον προεκλογικό αγώνα.

Πλήγμα για την ενότητα

Σε ανακοίνωση της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη του στόχου των Δημοκρατικών, προκειμένου η Χίλαρι Κλίντον να εισέλθει στο Λευκό Οίκο, είναι η παραίτησή της μετά τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου. Την παραίτησή της είχε απαιτήσει νωρίτερα ο Μπέρνι Σάντερς.

Το ζήτημα που προκλήθηκε έπληξε την εικόνα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ από την άλλη μεριά γίνονταν προσπάθεια να παρουσιαστεί μια ενωτική εικόνα, σε αντίθεση με τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες που είχε ως αποτέλεσμα ια τους Ρεπουμπλικάνους η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματος.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα διέρρευσαν την Παρασκευή από τα WikiLeaks αποκάλυψαν ότι στελέχη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών αναζητούσαν τρόπους να υποβαθμίσουν την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε ο Μπέρνι Σάντερς, βασικός συνυποψήφιος της Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς δήλωσε ότι η Βάσερμαν Σουλτς έλαβε τη σωστή απόφαση για το μέλλον του Δημοκρατικού Κόμματος. “Η ηγεσία του κόμματος, πρέπει να είναι πάντα αμέτοχη στην διεξαγόμενη προεκλογική εκστρατεία, συμπεριφορά που δεν υιοθετήθηκε στον προεκλογικό αγώνα του 2016,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς.

Η κεντρική διάσκεψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Κλίβελαντ χαρακτηρίστηκε από σοβαρές απουσίες ηγετικών κύκλων του κόμματος, αλλά και την απόφαση του Τεντ Κρουζ να μη στηρίξει επίσημα την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας το κλίμα πολιτικής αμφισβήτησης που καλλιέργησε η προεκλογική εκστρατεία του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ

Η κατάσταση έντασης στους Δημοκρατικούς επισκίασε τις προετοιμασίες στη Φιλαδέλφεια για την ανάδειξη της Κλίντον ως προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, καθώς θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα εκλεγεί προεδρική υποψήφια στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Οι εργασίες του τετραήμερου κεντρικού συνεδρίου θ’ αρχίσουν σήμερα με καλά νέα για την Κλίντον, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times”, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ θα υποστηρίξει επίσημα την υποψηφιότητά της στη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στο συνέδριο. Ο Μπλούμπεργκ θα τονίζει ότι η Κλίντον αποτελεί την καλύτερη επιλογή ψήφου για τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους κατά την περίοδο που διανύουμε.

Οι Ρώσοι;

Η προεκλογική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον διερωτάται εάν στην υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων έχουν ρόλο οι Ρώσοι που σύμφωνα με την πολιτική εκτίμηση των στελεχών ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τον Τραμπ, ο οποίος έχει ανταλλάξει θετικά σχόλια αποδοχής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. “Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι οι ειδικοί μας λένε ότι ρωσικές κρατικές υπηρεσίες έκαναν την υποκλοπή στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, με στόχο την κλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Άλλοι εμπειρογνώμονες μας λένε ότι τώρα οι Ρώσοι δίνουν στη δημοσιότητα αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα, προκειμένου να βοηθήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ,” δήλωσε ο Ρόμπι Μουκ, πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, στην εκπομπή “State of the Union,” του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Από την άλλη μεριά, ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον Πολ Μάναφορτ δήλωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον προσπαθεί ν’ αποσπάσει την προσοχή από τα προβλήματα που υπάρχουν στο Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου. “Αυτό που βγαίνει από τα ηλεκτρονικά μηνύματα είναι ότι η διαδικασία είναι στημένη και ότι ο Μπέρνι Σάντερς δεν έχει καμία ελπίδα από την αρχή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάναφορτ στο ABC.

Η απογοήτευση του Σάντερς

Η 68χρονη Κλίντον και ο 74χρονος Σάντερς ανεξάρτητος γερουσιαστής από το Βερμόντ πραγματοποίησαν μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία, με τον Σάντερς να έχει καταγγείλει ανοιχτά κι επίσημα την προνομιακή μεταχείριση της ηγεσίας του κόμματος προς την υποψηφιότητας της Κλίντον.

Ο ίδιος περιγράφει πολιτικά τον εαυτό του ως Σοσιαλδημοκράτη, προσελκύοντας τους νέους ψηφοφόρους με τις εξαγγελίες του να ελέγξει τη Wall Street, αλλά και να εξαλείψει την ανισότητα των εισοδημάτων.

Ο Σάντερς έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος έναντι της υποψηφιότητάς του, ενώ η πολιτική αντίδραση του ίδιου και των υποστηρικτών του, εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στη διεξαγωγή της κεντρικής συνόδου των Δημοκρατικών.

“Δεν είμαι σοκαρισμένος. Είμαι απογοητευμένος,” δήλωσε ο Σάντερς για την υπόθεση της διαρροής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων νωρίς χθες το πρωί στην εκπομπή “This Week,” του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Ο Εβραίος υποψήφιος

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα δείχνουν τα στελέχη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών να εξετάσουν διάφορους τρόπους προκειμένου ν’ ανακόψουν την προεκλογική πορεία του Σάντερς. Ο Μπραντ Μάρσαλ, ο υπεύθυνος οικονομικών της επιτροπής ζήτησε συγνώμη από τη σελίδα του στο Facebook το Σάββατο, για ένα ηλεκτρονικό μήνυμά του στο οποίο συζητούσε για τους τρόπους με τους οποίους οι ψηφοφόροι στους επερχόμενους (για εκείνη την εποχή) προκριματικούς κύκλους στο Κεντάκι και τη Δυτική Βιρτζίνια θα μπορούσαν ν’ απορρίψουν έναν άθεο. “Είχε δηλώσει ότι είχε μια μια εβραϊκή θρησκευτική παιδεία. Νομίζω ότι διαβάζω ότι είναι άθεος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαφορά αρκετών ποσοστιαίων μονάδων. Οι υποστηρικτές μου θα διακρίνουν μια μεγάλη διαφορά, μεταξύ ενός Εβραίου κι ενός άθεου,” έγραφε ο Μάρσαλ σε ηλεκτρονικό του μήνυμα στις 5 Μαΐου προς τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. Ωστόσο, δεν αναφέρονταν σε ονόματα, αλλά ο Σάντερς ήταν ο μόνος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα που είναι Εβραίος.

Η Κλίντον από την πλευρά της, δήλωσε σε συνέντευξή της που προβλήθηκε χθες από την εκπομπή “60 Minutes” του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ότι δεν έχει διαβάσει κανένα ηλεκτρονικό μήνυμα, ενώ είναι “λάθος και απαράδεκτο” να υπεισέρχονται θέματα θρησκείας μέσα σε μια πολιτική διαδικασία.

Οργή!

Οι αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση με τα ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν προκαλέσει την οργή πολλών υποστηρικτών του Σάντερς, που είχαν ήδη εξοργιστεί από την απόφαση της Κλίντον να επιλέξει τον μετριοπαθή Γερουσιαστή Τιμ Κέιν από τη Βιρτζίνια, για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου της. Ο 58χρονος Κέιν που μπορεί να επηρεάσει τους ανεξάρτητους και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, δεν έχει επιρροή στη φιλελεύθερη πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Σάντερς που έχει εκφράσει επίσημα την υποστήριξή του στην προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον και θα μιλήσει σήμερα υπέρ της υποψηφιότητάς της στο κεντρικό συνέδριο, δήλωσε ότι θα προτιμούσε η Κλίντον να είχε επιλέξει την Γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν από τη Μασαχουσέτη, που ασκεί επιρροή στη φιλελεύθερη πτέρυγα. “Γνωρίζω τον Τιμ Κέιν για πολλά χρόνια… Είναι ιδιαίτερα έξυπνος, αλλά και καλός άνθρωπος,” δήλωσε ο Σάντερς για τον Κέιν στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC “Meet the Press.” “Είναι πιο συντηρητικός απ’ ότι είμαι εγώ. Αν θα προτιμούσα να δω κάποια σαν την Ελίζαμπεθ Γουόρεν να έχει επιλεγεί από την Κλίντον; Ναι θα προτιμούσα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς.

Κρατώντας δίκρανα προκειμένου να παρουσιάσουν την Κλίντον ως το διάβολο, εκατοντάδες υποστηρικτές του Σάντερς βγήκαν χθες στους δρόμους της Φιλαδέλφειας, προκειμένου να διαδηλώσουν εκφράζοντας το αίσθημα προδοσίας που έχουν για την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών. “Μόλις ξανασκέφτηκα όλα όσα σκεφτόμασταν, όλα όσα εκτιμούσαμε ότι ήταν αλήθεια, ότι όλη η διαδικασία ήταν στημένη από την αρχή κι ότι θα έκαναν ότι μπορούσαν ώστε να νικήσει εκείνη,” δηλώνει χαρακτηριστικά υποστηρικτής του Σάντερς, εκφράζοντας την πικρία του για τις εξελίξεις.

Το πολιτικό διακύβευμα

Καθώς σήμερα ξεκινούν οι εργασίες του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια, η αποκάλυψη του περιεχομένου των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που διέρρευσαν ενεργοποιεί μία πάγια ανησυχία των ηγετικών κύκλων του κόμματος αναφορικά με τους οπαδούς του Μπέρνι Σάντερς, αλλά και τη στάση που αυτοί θα τηρήσουν στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο ίδιος ο γερουσιαστής από το Βερμόντ θα πρέπει πέρα από την απογοήτευσή του να αισθάνεται αρκετά δικαιωμένος, καθώς είχε θίξει το ζήτημα της άνισης (πολιτικά) μεταχείρισής του έναντι της Κλίντον από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, αρκετές φορές στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Παράλληλα, έδινε έμφαση μέσω των καταγγελιών του αυτών, στο “συστημικό” προσανατολισμό της προεδρικής υποψηφιότητας της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, έναντι του δικού του “αντισυστημικού” πολιτικού στίγματος.

Στο επίπεδο της πολιτικής στρατηγικής και πέραν από την απογοήτευσή του, οι αποκαλύψεις ενισχύουν τις θέσεις και τα πολιτικά ερείσματα του Σάντερς στη διεξαγωγή του τετραήμερου συνεδρίου, κι ως προς το βασικό πολιτικό του στόχο, να έχει λόγο στη διαμόρφωση της ιδεολογικής πλατφόρμας των Δημοκρατικών, αλλά ακόμη και στο διορισμό προσώπων στο ενδεχόμενο μιας προεδρικής διακυβέρνησης υπό τη Χίλαρι Κλίντον.

Γίνεται φανερό λοιπόν ότι οι εξελίξεις στο συνέδριο που αρχίζει σήμερα θα είναι δυναμικές και διεκδικητικές από την πλευρά του Μπέρνι Σάντερς που θα προσπαθήσει να μετατοπίσει προς τα αριστερά το πολιτικό βάρος των επιλογών πολιτικής που θα κάνουν οι Δημοκρατικοί, με τη Χίλαρι Κλίντον να περνάει (εσωκομματικά) σε θέση άμυνας.

Σε υψηλό διακύβευμα για τους Δημοκρατικούς αναδεικνύεται η ενότητα του κόμματος, ως στρατηγικό προεκλογικό πλεονέκτημα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.