Quantcast
Κίνα: Το 7,51% των βιομηχανικών επιχειρήσεων είναι εταιρείες-«ζόμπι» - enikonomia.gr
share

Κίνα: Το 7,51% των βιομηχανικών επιχειρήσεων είναι εταιρείες-«ζόμπι»

δημοσιεύτηκε:

Περίπου το 7,51% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας είναι εταιρίες «ζόμπι», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία συνιστά την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά τη λειτουργία τους προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξάλειψή τους.

Οι «εταιρίες ζόμπι» είναι οικονομικά μη βιώσιμες επιχειρήσεις, κυρίως σε κλάδους με υπερπροσφορά, που διατηρούνται ζωντανές χάρη μόνο στη βοήθεια της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Ρενμίν της Κίνας βρήκε ότι το 2000 περίπου 30% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας ήταν «ζόμπι». Κατά την περίοδο 2005-2013, το ποσοστό τους μειώθηκε στο 7,51%.

Η έκθεση, που βασίζεται σε έρευνα μεταξύ περίπου 800.000 επιχειρήσεων, ανέφερε ότι οι εταιρίες «ζόμπι» εντοπίζονται κυρίως στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της δυτικής και βορειοανατολικής Κίνας. Οι κρατικές επιχειρήσεις και οι μεγάλες και μεσαίες εταιρίες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιριών «ζόμπι».

Η έκθεση ζητά από την κυβέρνηση να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να είναι περισσότερο επιφυλακτική στην υλοποίηση των βιομηχανικών πολιτικών. Οι τράπεζες θα πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα από την επιρροή της κεντρικής διοίκησης όταν λαμβάνουν αποφάσεις για την παροχή δανεισμού.

Οι εταιρίες «ζόμπι» έχουν αποδειχθεί πρόβλημα για την Κίνα καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα σε βασικούς κλάδους, όπως αυτοί του χάλυβα και του άνθρακα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο εξορθολογισμός των εταιριών «ζόμπι» θα μπορούσε να δημιουργήσει φόβους για την απασχόληση βραχυπρόθεσμα, αλλά η εξάλειψή τους είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη υγιή οικονομική κατάσταση της Κίνας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.