Quantcast
Ένας μήνας από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου - enikonomia.gr
share

Ένας μήνας από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου

δημοσιεύτηκε:

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως από νωρίς το πρωί το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν και παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ακάρ. Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η κυβέρνηση είχε ζητήσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση να τεθεί σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να προχωρήσει σε εκκαθάριση του δικτύου Γκιουλέν, που θεωρείται υπαίτιο για το πραξικόπημα. Η Βουλή ενέκρινε την πρόταση για την κήρυξη τρίμηνης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η χώρα στο μεταξύ κυβερνάται ήδη με προεδρικά διατάγματα. Έτσι η σημερινή συνεδρίαση είναι κρίσιμη καθώς αναμένονται νέες αποφάσεις για διεύρυνση των εκκαθαρίσεων.

Πάντως από νωρίς το πρωί η τουρκική αστυνομία έκανε εφόδους στο κεντρικό δικαστικό μέγαρο του Τσάγλαγιαν της Κωνσταντινούπολης καθώς και σε άλλα δύο δικαστήρια, του Γκαζιοσμάνπασα και του Μπακιρκί. Από το Τσάγλαγιαν συνελήφθηκαν 173 δικαστικοί υπάλληλοι, έγινε έρευνα σε γραφεία και αφαιρέθηκε δικαστικό υλικό. Επίσης δεκάδες συλλήψεις προσωπικού επρόκειτο να γίνουν και από τα άλλα δυο δικαστήρια.

Ανησυχία για την κατάσταση στα σύνορα Toυρκίας – Συρίας


Στο μεταξύ ρευστή είναι η κατάσταση στα τουρκοσυριακά σύνορα και αυτό αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την Άγκυρα, ύστερα από την υπερίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων και των Κούρδων της Συρίας εναντίον του ΙSIS.

Σήμερα το πρωί ο Εκρέμ Μπεγιάζτας, πρώην Αρχιεισαγγελέας του Ερζουρούμ που είχε παυθεί από τη θέση του μετά από την απόπειρα της 15ης Ιουλίου, στην προσπάθειά του να διαφύγει συνελήφθη από συνοριοφύλακα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Για τον Μπεγιάζτας είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές. Έγκυρες κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι ο Μπεγιάζτας ήθελε να ζητήσει καταφύγιο από την διοίκηση των Κούρδων της Συρίας, το PYD, που αποτελεί κόκκινο πανί για την Άγκυρα καθώς το θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ.

Η Άγκυρα σε κάθε περίπτωση φοβάται διαφυγή υπόπτων πραξικοπηματιών προς το ΡΚΚ και το ΡΥΦ και αυτό θα είναι ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αναμένεται να συζητήσει με τον Τζον Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στις 24 Αυγούστου.

Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.