Quantcast
FT: Οι ευρωτράπεζες σκέφτονται να βάλουν τα λεφτά… στο στρώμα! - enikonomia.gr
share

FT: Οι ευρωτράπεζες σκέφτονται να βάλουν τα λεφτά… στο στρώμα!

δημοσιεύτηκε:

«Η ιδέα να στοκαριστούν στοίβες μετρητών σε υψηλής ασφάλειας χρηματοκιβώτια ανά την Ευρώπη μπορεί να ακούγεται ως κάτι που βγήκε από παλιά ταινία, αλλά μερικές τράπεζες και ασφαλιστικές έχουν τελευταία αρχίσει να την εξετάζουν καθώς τα επιτόκια βυθίζονται κάτω από το μηδέν ανά την Ευρώπη», αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times και προσθέτει:

«Οι αυτοκινητόδρομοι της Ευρώπης δεν έχουν ακόμα γεμίσει από φρουρούμενα φορτηγά που μεταφέρουν χρήματα σε απόρρητες περιοχές, αλλά αν γίνει οικονομικά λογικό για τις τράπεζες να συσσωρεύσουν μετρητά, καθώς τα επιτόκια θα μειώνονται περαιτέρω, η πρακτική μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να χρησιμοποιήσει τα αρνητικά επιτόκια για να τονώσει την ανάπτυξη».

Παράλληλα, επισημαίνεται: «Μετά την πιο πρόσφατη μείωση επιτοκίου της ΕΚΤ το Μάρτιο, οι ιδιωτικές τράπεζες πληρώνουν ετήσια εισφορά 0,4% για τα περισσότερα από τα κεφάλαια που κρατούν σε μια από τις 19 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Η πολιτική αυτή, η οποία κόστισε στις τράπεζες περίπου 2,64 δισ. ευρώ απ’ όταν το 2014 τα επιτόκια γύρισαν αρνητικά έχει στόχο να πυροδοτήσει οικονομική ανάπτυξη, δίνοντας κίνητρο στις τράπεζες να δανείζουν χρήματα στις επιχειρήσεις αντί να τα διακρατούν».

Και καταλήγει: «Οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες λένε ότι μπορεί να κόψουν ξανά τα επιτόκια αν οι οικονομικές συνθήκες επιβαρυνθούν, αλλά ιδιώτες τραπεζίτες και ασφαλιστές σκέφτονται ήδη «δημιουργικούς τρόπους» να αποφύγουν όλες αυτές τις χρεώσεις. Ένας τρόπος είναι μετατρέποντας το ηλεκτρονικό χρήμα που κρατούν στις κεντρικές τράπεζες σε σκληρό μετρητό».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.