Quantcast
Ενδοκυβερνητικές τριβές για την έκθεση περί Τουρκίας - enikonomia.gr
share

Ενδοκυβερνητικές τριβές για την έκθεση περί Τουρκίας

δημοσιεύτηκε:

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών υπερασπίζεται επί της ουσίας την αμφιλεγόμενη εσωτερική έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης, στην οποία η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «κεντρική πλατφόρμα δράσης» για ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή.

Απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση της δημόσιας τηλεόρασης Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (RBB) ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάτι για να μετανιώσει κανείς. Αυτό που διατυπώνεται εμπιστευτικά», είπε ακόμη ο υπουργός «είναι η αιχμηρή περιγραφή μιας πτυχής της τουρκικής πραγματικότητας.»

Το ΥΠΕΞ κρατά αποστάσεις από την εμπιστευτική έκθεση


Όπως έγινε στο μεταξύ γνωστό η εμπιστευτική έκθεση που διέρρευσε βασίζεται σε εκτιμήσεις της γερμανική μυστικής υπηρεσίας BND, η οποία υπάγεται άμεσα στην Καγκελαρία. Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ παραδέχτηκε ότι και η Καγκελαρία συμμετείχε στη σύνταξη της εν λόγω έκθεσης. Αντιθέτως καμία συμμετοχή δεν είχε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, αν και εξ αντικειμένου θα όφειλε να είχε. Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει από τη μεριά του ότι πρόκειται για παράβλεψη σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Πάντως, το ΥΠΕΞ τηρεί αποστάσεις από το πόρισμα. Όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, το υπουργείο δεν δέχεται τις επίμαχες εκτιμήσεις «με αυτή τη γενικευμένη μορφή».

Ανεξάρτητα όμως από τη συγκεκριμένη περίπτωση, παρατηρητές σημειώνουν ότι υφίσταται διάσταση απόψεων και σε άλλα θέματα ανάμεσα στον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τους Χριστιανοδημοκράτες κυβερνητικούς εταίρους. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά και την αντιμετώπιση της Ρωσίας. Σημειωτέον, ως προς τη Ρωσία, σε αντίθεση με την καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Σταϊνμάιερ τηρεί μια πιο διαλλακτική στάση.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.