Quantcast
ΗΠΑ: Στους μικρούς επιχειρηματίες στρέφεται η Κλίντον - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Στους μικρούς επιχειρηματίες στρέφεται η Κλίντον

δημοσιεύτηκε:

Η Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, δήλωσε σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική εκπομπή του ABC ότι μερικές φορές αισθάνεται ότι ζει “σ’ έναν παράλληλο κόσμο”, σχολιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία της, με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ.

“Πραγματικά αισθάνομαι μερικές φορές ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται σε έναν παράλληλο κόσμο. Πρέπει να μπω σε μια εναλλακτική πραγματικότητα και ν’ απαντήσω σε ερωτήσεις δηλώνοντας ότι είμαι ζωντανή ή για το πόσο θα είμαι ζωντανή”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Κλίντον.

Είμαι ζωντανή…

Η Κλίντον με την παραπάνω δήλωση σχολίασε για πρώτη φορά τις αναφορές που έγιναν από τον Τραμπ και μερικούς υποστηρικτές του για την υγεία της. Σύμφωνα με τον αντίπαλό της, τα προβλήματα υγείας της θα προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή άσκηση των καθηκόντων της στο Λευκό Οίκο, στην περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η Κλίντον και ο Τραμπ έχουν δώσει στη δημοσιότητα εκθέσεις γιατρών που αξιολογούν θετικά την κατάσταση της υγείας τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την Λίζα Μπάρντακ, την προσωπική γιατρό της δημοκρατικής υποψήφιας, η Χίλαρι είναι “σε άριστη φυσική κατάσταση και ικανή να υπηρετήσει ως πρόεδρος τις ΗΠΑ”.

Ο τηλεπαρουσιαστής Τζίμι Κίμελ ζήτησε από την Κλίντον ν’ ανοίξει ένα βάζο με πίκλες προκειμένου να δοκιμάσει τη φυσική της δύναμη. Η Χίλαρι το άνοιξε χωρίς πρόβλημα. “Το θέμα αυτό έχει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική τους εκστρατεία. Πάρτε τους σφυγμούς μου όσο σας μιλάω. Διαπιστώστε ότι είμαι ζωντανή”, δήλωσε η Κλίντον στον Κίμελ, αναφερόμενη στη φημολογία για την κατάσταση της υγείας της.

Βοήθεια στους τρομοκράτες

Η Κλίντον είπε στην ίδια εκπομπή ότι μερικές φορές τα σχόλια του Τραμπ σε βάρος της ξεπερνούν τα όρια της προσωπικής επίθεσης. Η αναφορά αυτή σχετίζεται με το σχόλιο του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η ίδια είναι συνιδρυτές του Ισλαμικού Κράτους. Αργότερα ο Τραμπ χαρακτήρισε “σαρκαστικό” το σχόλιό του.

Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υποστήριξε ότι τα σχόλια του Τραμπ είναι επιζήμια για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. “Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις τώρα ότι όταν ο Τραμπ μιλάει με τον τρόπο που μιλάει, στην πραγματικότητα βοηθάει τους τρομοκράτες. Νομίζω ότι αυτό είναι τρελό αλλά και επιζήμιο”.

Παράλληλα, η ίδια τόνισε ότι προετοιμάζεται για τις τρεις τηλεμαχίες που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. “Θέλω να το αντιμετωπίσω με σοβαρότητα. Αλλά και εσείς να είστε έτοιμοι ν’ αντιμετωπίσετε τους τρελούς που συμμετέχουν σ’ ένα προεκλογικό επιτελείο και μου επιτίθενται, ενώ ανατρέχω στην εμπειρία μου από το δημοτικό σχολείο για να τους αντιμετωπίσω”, δήλωσε η Κλίντον σχολιάζοντας το επίπεδο των επιθέσεων που δέχεται από το επιτελείο του Τραμπ.

Τα “βαρετά ηλεκτρονικά μηνύματα”

Παράλληλα, η Κλίντον σχολίασε το ενδεχόμενο νέας δημοσιοποίησης περίπου 15.000 νέων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τα οποία είχε εντοπίσει το FBI στη διάρκεια της έρευνας που έγινε για τον χειρισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που έκανε η ίδια από ιδιωτικό διαμετακομιστή, την περίοδο της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών. “Τα ηλεκτρονικά μηνύματά μου είναι τόσο βαρετά. Τι μπορεί να συμβεί αν δημοσιοποιηθούν περισσότερα από αυτά;” αναρωτήθηκε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εξετάσει περίπου 30.068 ηλεκτρονικά μηνύματα από την περίοδο 2009-2013 που η Κλίντον ήταν επικεφαλής του. Τα περισσότερα από αυτά, περίπου 55.000 σελίδες, έχουν δημοσιοποιηθεί.

Η “πρόεδρος των μικρών επιχειρήσεων”

Η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα υποστήριξης των μικρών επιχειρήσεων που θα εφαρμόσει η Χίλαρι, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος.

Κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα αυτό είναι η καθιέρωση φοροαπαλλαγής που είχαν μόνο οι ιδιώτες. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει στις μικρές επιχειρήσεις να έχουν εύκολα πρόσβαση στη δυνατότητα φοροαπαλλαγών, χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώνουν πρόσθετα φορολογικά έντυπα για την αγορά εξοπλισμού ή για τα έξοδα κίνησης που έχουν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Κλίντον θα επεκτείνει το μέτρο των φοροαπαλλαγών για τις δαπάνες υγείας σε μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους. Επίσης, θα δημιουργήσει κίνητρα σε ομοσπονδιακό και σε πολιτειακό επίπεδο για την εξομάλυνση και απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η προεκλογική εκστρατεία της, η Κλίντον έχει δηλώσει από τον Απρίλιο του 2015 ότι επιθυμεί να είναι η “πρόεδρος των μικρών επιχειρήσεων”.

Η Κλίντον έχει δεσμευτεί για καλύτερη πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης αλλά και για τη μείωση του φορολογικού φόρτου που αντιμετωπίζουν. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν επίσης στόχο τη διευκόλυνση όλων των επιχειρηματιών που θέλουν να ιδρύσουν μικρές επιχειρήσεις.

“Πολλά από τα όνειρα των ανθρώπων πεθαίνουν στα πάρκινγκ των τραπεζών. Στην Αμερική εάν ονειρεύεσαι κάτι, θα πρέπει να είσαι ικανός να το πραγματοποιήσεις”, είχε δηλώσει η Κλίντον, αποδεχόμενη το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.

Παράλληλα, η προεκλογική της εκστρατεία γνωστοποίησε ότι η Κλίντον θέλει να εγγυηθεί ότι όταν οι μικρές επιχειρήσεις έχουν ερωτήσεις σχετικά με την κυβερνητική νομοθεσία, θα λαμβάνουν απαντήσεις εντός 24 ωρών.

Ο Τιμ Κέιν, υποψήφιος αντιπρόεδρος της Κλίντον, θα συζητήσει σήμερα στο Κολοράντο τις προτάσεις αυτές στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τράπεζας με ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η Κλίντον θα έχει σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να συζητήσει απευθείας μαζί τους τις προτάσεις της.

Αίτημα επέμβασης εισαγγελέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να διορίσει ειδικό εισαγγελέα προκειμένου να διερευνήσει εάν οι δωρητές-χορηγοί του ιδρύματος Κλίντον έχουν λάβει ειδική μεταχείριση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την περίοδο της θητείας της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό στη διάρκεια ομιλίας του, στο Άκρον του Οχάιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για να αυξήσει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο κι ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες μέχρι την 8η Νοεμβρίου.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και τη Χίλαρι ότι είχαν μετατρέψει το ίδρυμα Κλίντον σ’ έναν μηχανισμό “δούναι και λαβείν.” Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μέσω του μηχανισμού αυτού, πλούσιοι δωρητές, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, είχαν προνομιακή μεταχείριση από το υπουργείο των Εξωτερικών κατά την περίοδο της θητείας της Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ όσο και το FBI γιατί δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της Κλίντον σχετικά με τη διακίνηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της από ιδιωτικό διαμετακομιστή. Ο Τζέιμς Κόμεϊ, διευθυντής του FBI έχει επισημάνει την “αμέλεια” της Κλίντον στον χειρισμό των προσωπικών της ηλεκτρονικών μηνυμάτων, χωρίς ωστόσο, να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της.

“Το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι απαραίτητο να διορίσει ειδικό εισαγγελέα γιατί διαπιστώνουμε με λύπη ότι εξελίσσεται σε πολιτικός βραχίονας του Λευκού Οίκου. Κανένας δεν έχει δει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν”, δήλωσε με νόημα ο Τραμπ.

Προσέλκυση ψηφοφόρων ή προσωπικές επιθέσεις;

Η επιλογή του επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες του φορολογικού της προγράμματος για τις μικρές επιχειρήσεις και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας εντάσσεται στην προσπάθεια για προσέγγιση ψηφοφόρων νεαρών στην ηλικία που ανήκουν στη μεσαία τάξη. Παράλληλα, η Κλίντον επιχειρεί να πλήξει ένα κομβικό χαρακτηριστικό της εκστρατείας του Τραμπ που εδράζεται στην επίκληση της επιχειρηματικής του εμπειρίας, ως βασικού πλεονεκτήματος για την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων, στην περίπτωση εκλογής του στο Λευκό Οίκο.

Από τη μεριά του, ο Τραμπ φαίνεται να επιμένει στην επιλογή των προσωπικών επιθέσεων με στόχο τη δωρεάν προβολή του από τα αμερικανικά ΜΜΕ και παρά τη συσσώρευση αρνητικής δημοτικότητας.

Βάσει της λογικής αυτής, τόσο το θέμα γύρω από την κατάσταση της υγείας της Χίλαρι Κλίντον όσο και το ζήτημα της διαχείρισης των προσωπικών της ηλεκτρονικών μηνυμάτων αλλά και οι δωρεές προς το ίδρυμα Κλίντον αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.