Quantcast
ΕΚΤ: Πτώση 20% στα καθαρά κέρδη των τραπεζών το α' τρίμηνο - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Πτώση 20% στα καθαρά κέρδη των τραπεζών το α’ τρίμηνο

δημοσιεύτηκε:

Οι τράπεζες της ευρωζώνης είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται κατά ένα πέμπτο τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, καθώς έβγαλαν λιγότερα χρήματα από το trading και από τους περισσότερους άλλους τομείς δραστηριότητάς τους, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η έκθεση της ΕΚΤ δείχνει πως όλες οι βασικές πηγές κερδοφορίας των τραπεζών –ο δανεισμός, το trading και οι αμοιβές- μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι αναφέρει το Euro2day. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 20% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 18 δισ. ευρώ.

Το καθαρό αποτέλεσμα από το trading και το ξένο συνάλλαγμα ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην πτώση αυτή, καθώς μειώθηκε κατά 41% στα 10,8 δισ. ευρώ.

Άλλες πηγές εσόδων, όπως οι καθαροί τόκοι επί των δανείων, τα μερίσματα και οι αμοιβές και προμήθειες, επίσης κινήθηκαν πτωτικά, αλλά όχι με τόσο έντονο ρυθμό.

Οι τράπεζες επιρρίπτουν ευθύνες στην πολιτική των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ για την απώλεια στα κέρδη τους.

Στην Γερμανία, αρκετές τράπεζες «απαντούν» στην πολιτική αυτή χρεώνοντας τραπεζικούς λογαριασμούς ή επιβάλλοντας ποσοστιαία χρέωση στους εταιρικούς πελάτες για μεγάλες καταθέσεις.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της υποστηρίζει πως η πολιτική αυτή έχει κάνει καλό, ωστόσο παραδέχεται ότι έχει «παρενέργειες».

Η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης έχει συστήσει στις τράπεζες να προχωρήσουν σε περικοπές κόστους και να μειώσουν την εξάρτηση των επιχειρηματικών τους μοντέλων από τα επιτόκια.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.