Quantcast
Νότια Κορέα: Αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό το χρέος των νοικοκυριών - enikonomia.gr
share

Νότια Κορέα: Αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό το χρέος των νοικοκυριών

δημοσιεύτηκε:

Το χρέος των νοικοκυριών της Νότιας Κορέας συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμό ρεκόρ τον Ιούνιο, καθώς η ζήτηση για δάνεια μετατοπίσθηκε εκτός του τραπεζικού τομέα, εν μέσω αυστηρότερων ελέγχων στις χορηγήσεις τραπεζικών δανείων, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Οι πιστώσεις στα νοικοκυριά, που αποτελούν το ευρύτερο μέτρο για το χρέος τους, έφθασαν τα 1.257,3 τρισ. γουόν (1,13 τρισ. δολάρια) στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Κορέας (ΒΟΚ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ύψος από το τέταρτο τρίμηνο του 2002, όταν η BOK άρχισε να συλλέγει τα σχετικά στοιχεία. Οι πιστώσεις στα νοικοκυριά περιλαμβάνουν τα δάνεια από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιώτες δανειστές και δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς και τις αγορές με πίστωση.

Στο πρώτο εξάμηνο φέτος, οι πιστώσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν 54,2 τρισ. γουόν, σημειώνοντας επιτάχυνση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν είχαν αυξηθεί κατά 20,6 τρισ. γουόν. Η αύξηση των πιστώσεων κατά 33,6 τρισ. γουόν στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 ήταν η μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδος, με εξαίρεση την αύξηση κατά 38,2 τρισ. γουόν στο τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Η επιτάχυνση ήρθε παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τις τράπεζες στην κατεύθυνση πιο αυστηρών κανόνων δανεισμού. Οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν σε ισχυρότερη ζήτηση δανείων από τον μη τραπεζικό τομέα, ο οποίος επιβάλλει υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες που αυξάνουν το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών.

Το χρέος των νοικοκυριών προς τον μη τραπεζικό τομέα – περιλαμβανομένων των αποταμιευτηρίων, των κοινοτικών πιστωτικών συνεταιρισμών και των πιστωτικών ενώσεων – έκανε άλμα 10,4 τρισ. γουόν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, φθάνοντας τα 266,6 τρισ. γουόν στο τέλος Ιουνίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.