Quantcast
Η δυναμική των BRICS φοβίζει τις ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

Η δυναμική των BRICS φοβίζει τις ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, οι χώρες BRICS παραμένουν ισχυροί παίκτες στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Το δυναμικό τους ως οικονομιών κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί και η συσπείρωσή τους αρχίζει ήδη να προκαλεί τριγμούς στο δολάριο και να προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ.

Τις εκτιμήσεις αυτές εκφράζει ο Γερμανός οικονομολόγος Ερνστ Βολφ, που, ωστόσο, αποθαρρύνει τους επενδυτές από την έκθεσή τους σε αυτές τις αγορές. Μιλώντας στη ρωσική ιστοσελίδα Sputnik, ο Ερνστ Βολφ εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τράπεζα των BRICS, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενισχύεται και αρχίζει να προβληματίζει τις ΗΠΑ.

Τονίζει πως το πρόβλημα της εν λόγω τράπεζας είναι ότι «λειτουργεί ως τμήμα του συστήματος του δολαρίου εντός του οποίου η Federal Reserve έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να τυπώνει χρήμα». Σε ό,τι αφορά την προοπτική ενός εναλλακτικού νομισματικού συστήματος, θυμίζει ότι έως τώρα έχουν αποτύχει οι σχετικές απόπειρες.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο συγκεκριμένος οικονομολόγος τόνισε πως δεν έχει νόημα να συγκρίνονται οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, οι ΗΠΑ με την Κίνα. Και αυτό γιατί η Κίνα έχει εμπορικές σχέσεις με 120 χώρες, όταν οι ΗΠΑ έχουν μόνον με 70 χώρες, αλλά υπογράμμισε την αχίλλειο πτέρνα της κινεζικής οικονομίας, ότι δηλαδή «εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από τις εξαγωγές και τον δανεισμό, η αγορά τίτλων χειραγωγείται και η χώρα έχει πρόβλημα στην αγορά ακινήτων». Χαρακτήρισε την οικονομική ισχύ της Κίνας ανάλογη εκείνης των ΗΠΑ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.