Quantcast
H Fed προκάλεσε σύγχυση στους επενδυτές - enikonomia.gr
share

H Fed προκάλεσε σύγχυση στους επενδυτές

δημοσιεύτηκε:

«Οι αγορές μπήκαν στο τρενάκι του τρόμου της Federal Reserve την Παρασκευή, καθώς οι δηλώσεις των στελεχών της στο συνέδριο του Jackson Hole μπέρδεψαν περισσότερο τους επενδυτές», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times και προσθέτει:

«Στη βασική της ομιλία, η επικεφαλής της Fed Janet Yellen δήλωσε ότι αυξάνονται τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης επιτοκίων, σε μια δήλωση που προκάλεσε αρχικά μια αξιοσημείωτα ήπια αντίδραση στις αγορές. Οι πιθανότητες για κίνηση το Σεπτέμβριο – κάτι που δεν διαψεύδεται στις δηλώσεις της Yellen- υποχώρησαν μετά την ομιλία ενώ οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν έντονα».

«Πολλοί traders και επενδυτές είναι ακόμη σε διακοπές, κάτι που οδήγησε σε υπερβολές, αλλά η μπερδεμένη αντίδραση των αγορών είναι ενδεικτική της δυσκολίας της Fed να περάσει το μήνυμά της. Μετά από επανειλημμένα λάθος σήματα για το πότε θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων, πολλοί traders και επενδυτές είναι πιο επιφυλακτικοί στις δηλώσεις των μελών της, κάτι που περιπλέκει τη δουλειά της κεντρικής τράπεζας», αναφέρει επίσης το ρεπορτάζ και καταλήγει:

«μια σειρά μελών της Fed άφησαν να εννοηθεί ότι ενισχύεται η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ των οποίων και ο William Dudley, ο συντηρητικός πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης. Ετσι, η παρέμβαση του κ. Fischer την Παρασκευή φαίνεται να «απαντά» στην αρχική χαλαρή αντίδραση των επενδυτών όταν η κ. Yellen άφησε να εννοηθεί ότι είναι στο τραπέζι μια αύξηση επιτοκίων το Σεπτέμβριο.

Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η Federal Reserve θέλει να διασφαλίσει ότι οι αγορές είναι προετοιμασμένες για σφιχτότερη νομισματική πολιτική, χωρίς να την υπόσχεται ξεκάθαρα δένοντας τα χέρια της σε περίπτωση που τα μακροοικονομικά στοιχεία ανατρέψουν ξανά τα δεδομένα, όπως την άνοιξη. «Η Fed δεν θέλει να υποθέσουν οι αγορές ότι η συνάντηση του Σεπτεμβρίου θα είναι ‘νεκρή’», επισημαίνει ο Konstam της Deutsche Bank.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.