Quantcast
Μέρκελ: Σωστή και σημαντική η προσφυγική συμφωνία - enikonomia.gr
share

Μέρκελ: Σωστή και σημαντική η προσφυγική συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Σε συνέντευξή της προς το ARD και την εκπομπή Bericht aus Berlin η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι με τη φράση αυτή αναγνώρισε πριν από έναν χρόνο το τεράστιο έργο το οποίο επιφορτιζόταν η Γερμανία. «Έκτοτε έχουμε καταφέρει πολλά, αλλά μένει να γίνουν ακόμη αρκετά», είπε χαρακτηριστικά η Αγκ. Μέρκελ.

Παράλληλα και παρά τις ισχυρές αντιστάσεις κυρίως των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, η καγκελάριος φάνηκε να επιμένει στην ποσόστωση για την κατανομή των προσφύγων. Παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να συμμετέχουν με αυτό τον τρόπο και άλλες που είναι πιο ανοιχτές» αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, όπως είπε, αφήνοντας κατά ορισμένους αναλυτές ‘παραθυράκι’ για ενδεχόμενες τροποποιήσεις της σχετικής συμφωνίας. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν και κόκκινες γραμμές: «Αυτό που δεν γίνεται είναι να λένε ορισμένες χώρες ότι δεν θέλουμε εν γένει μουσουλμάνους στη χώρα μας».

Επίσης, και μετά και τις αλλεπάλληλες επαφές που είχε αυτή την εβδομάδα με ευρωπαίους ηγέτες, η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες επιβεβαίωσαν ότι θεωρούν σωστή και σημαντική την προσφυγική συμφωνία με την Άγκυρα. Σχολιάζοντας γενικότερα την κατάσταση στην Τουρκία, η καγκελάριος -και παρά τις χιλιάδες συλλήψεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα- τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την τουρκική ηγεσία, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία. Κάλεσε όμως τους Τούρκους της Γερμανίας να μην «εξάγουν την τουρκική κρίση» στη Γερμανία και να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

Ερωτηθείσα, τέλος-και μάλιστα επανειλημμένως- για το εάν θα είναι εκ νέου υποψήφια το 2017, η Αγκ. Μέρκελ απέφυγε για άλλη μια φορά να ανοίξει τα χαρτιά της, λέγοντας ότι θα αποκαλύψει τα σχέδιά της εν ευθέτω χρόνω.

Κριτική από τον Ζ. Γκάμπριελ


Την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ επέκρινε σήμερα ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μιλώντας επίσης στη δημόσια τηλεόραση (ZDF) και την εκπομπή Berlin Direkt, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών είπε ότι είναι αδιανόητο να υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και πως χρειάζεται η θέσπιση ανώτατων ορίων σε συνάρτηση με τις δυνατότητες ενσωμάτωσης που έχει κάθε χώρα.

Στα συμφραζόμενα αυτά ο αντικαγκελάριος επέρριψε στους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκ. Μέρκελ ότι υποτίμησαν την πρόκληση της προσφυγικής κρίσης. «Δεν φτάνει να λένε ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά θα πρέπει να δημιουργήσουν και τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε», είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς την ίδια την καγκελάριο.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.