Quantcast
Η Ιρλανδία πρέπει να ανακτήσει 13 δισ. από την Apple - enikonomia.gr
share

Η Ιρλανδία πρέπει να ανακτήσει 13 δισ. από την Apple

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου



Την ανάκτηση ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης που δόθηκε στην Apple, ύψους 13 δισ. ευρώ και υπό την μορφή φορολογικών διευκολύνσεων, ζητά σήμερα η Κομισιόν. Η Κομισιόν μετά από έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία επέτρεψε στην Apple να πληρώσει πολύ λιγότερους φόρους από τις άλλες επιχειρήσεις, μόλις 1% το 2003 και 0,005% το 2014. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω δύο ειδικών συμφωνιών μεταξύ του Ιρλανδικού κράτους από το 1991.

Η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε το 2014 και κατέληξε φέτος στο συμπέρασμα ότι οι δύο συμφωνίες επέτρεπαν στην Apple να μεταφέρει τα κέρδη της σε δύο εταιρίες της Αpple στην Ιρλανδία, την Apple sales international και την Apple Operations Europe. Η Apple μετέφερε τα κέρδη της εταιρίας από τις πωλήσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία. Όλα τα κέρδη φορολογήθηκαν με τους μειωμένους συντελεστές. Η ρύθμιση της Apple δεν είναι παράνομη, όμως οι συμφωνίες με το Ιρλανδικό δημόσιο το 1991 και το 2007 ήταν.

Οι συμφωνίες με το Ιρλανδικό δημόσιο περιέγραφαν τη διανομή των κερδών ανάμεσα στα υποκαταστήματα και τα λεγόμενα “κεντρικά γραφεία”. Τα “κεντρικά” όμως, σύμφωνα με την Κομισιόν υπήρχαν μόνο στα χαρτιά “δεν είχαν υπαλλήλους ή πραγματική δραστηριότητα”, είπε η αρμόδια επίτροπος Μαγκρέτε Βεστάγκερ. Τα υποκαταστήματα υπάγονταν στο κανονικό ιρλανδικό φορολογικό δίκαιο και τα “κεντρικά” φορολογούνταν μόνο με βάση τις ειδικές συμφωνίες του 1991 και του 2007.

Η Apple έστελνε όλα τα κέρδη στα “κεντρικά γραφεία”, και πλήρωνε φόρους με βάση τα προνομοιακά ποσοστά των ειδικών συμφωνίών. Αντιθέτως τα εργοστάσια και τα υποκαταστήματα, δεν παρουσίαζαν κέρδη, παρότι είχαν πραγματικές δραστηριότητες, γιατί είχαν προηγουμένως μεταφέρει τα κέρδη στα λεγόμενα “κεντρικά”.

Η Apple πρέπει να πληρώσει τώρα στο Ιρλανικό δημόσιο 13 δισ. και τους τόκους 10 ετών. Η Ιρλανδία θα πρέπει να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίον θα γίνει η ανάκτηση. Η Μαγκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε πως “τα χρήματα θα μπορούσαν να μπουν σε κλειστό λογαριασμό για την περίπτωση που η Apple επιλέξει να προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο”.

“Κανένα κράτος δεν μπορεί να δίνει ασύμβατα φορολογικά πλεονεκτήματα σε καμία εταίρια, όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι. Η ασύμβατες ενισχύσεις καταστρέφουν τον ανταγωνισμό και είναι άδικες”, κατέληξε η Επίτροπος. Τέλος ανακοίνωσε ότι στο διεθνές επίπεδο ο OECD και οι G20 θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να κλείσουν τα κενά στη νομοθεσία και οι εταιρίες να πληρώνουν τα κέρδη τους εκεί που τα παράγουν. Η Κομισιόν διεξάγει τώρα έρευνα για παρόμοιες φορολογικές διευθετήσεις της Amazon και των McDonald’s στο Λουξεμβούργο.

Έφεση από την ιρλανδική κυβέρνηση


Η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει την Apple να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ, ανακοινώθηκε σήμερα από τον ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, ενώ η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης.

Η Ιρλανδία διαφωνεί βαθιά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των φορολογικών συμφωνιών της με την Apple Inc, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πριν επιδιώξει τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου για την άσκηση έφεσης.

Το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια. Η Ιρλανδία δεν επεφύλαξε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple και δεν κάνει συμφωνίες με φορολογουμένους, προσθέτει.

“Διαφωνώ βαθιά με την Επιτροπή”, ανέφερε ο Νούναν στη δήλωση που εξέδωσε. “Η απόφαση δεν μου αφήνει άλλη επιλογή παρά να ζητήσω την έγκριση της κυβέρνησης για να ασκήσω έφεση. Είναι απαραίτητο για να υπερασπιστώ την ακεραιότητα του φορολογικού συστήματός μας· για να προσφέρω φορολογική βεβαιότητα στις επιχειρήσεις· και για να αμφισβητήσω την παρείσφρηση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικής αρωγής στη φορολογική αρμοδιότητα των κυρίαρχων κρατών μελών”.

Η Apple ανακοίνωσε επίσης πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την διατάσσει να πληρώσει 13 δισεκ. ευρώ σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση.

“Η Apple ακολουθεί τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε οπουδήποτε λειτουργούμε. Θα ασκήσουμε έφεση και έχουμε την πεποίθηση πως η απόφαση θα ανατραπεί”, αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση που εξέδωσε.

“Η υπόθεση της Επιτροπής δεν αφορά το πόσο πληρώνει η Apple σε φόρους, αφορά το ποια κυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρήματα. Θα έχει βαθειά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη”, υποστηρίζει ακόμη η Apple.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.