Quantcast
Deutsche Bank: Έκκληση Τζον Κράιν για συγχωνεύσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών - enikonomia.gr
share

Deutsche Bank: Έκκληση Τζον Κράιν για συγχωνεύσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Τζον Κράιαν έκανε σήμερα μία ασυνήθιστη δημόσια έκκληση για συγχωνεύσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, λίγες εβδομάδες αφού η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δυσκολεύθηκε να περάσει τις ευρωπαϊκές ασκήσεις αντοχής. Οι δηλώσεις του Κράιαν θα πυροδοτήσουν πιθανόν νέες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της γερμανικής τράπεζας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, αν και ο ίδιος έσπευσε να απορρίψει δημοσιεύματα ότι η Deutsche εξετάζει τη συγχώνευσή της με την Commerzbank, η οποία ανήκει εν μέρει στο γερμανικό κράτος.

Επικρίνοντας αυτό που ανέφερε ως «μικρή περιφερειακή διάσταση των τραπεζών», ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας σημείωσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερες συγχωνεύσεις, σε εθνικό επίπεδο, αλλά επίσης και διασυνοριακά». Ερωτηθείς, αν βλέπει ότι έρχεται πάλι καιρός που η Deutsche θα εμπλακεί σε μεγάλες εξαγορές, απάντησε «όχι στο κοντινό μέλλον».

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώνονται γενικά, καθώς η οικονομική ανάπτυξη παραμένει σε χαμηλή ταχύτητα, τα επιτόκια είναι κατακρημνισμένα και συνεχίζεται η εκκαθάριση επισφαλών δανείων, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι γερμανικές τράπεζες ειδικότερα δυσκολεύονται, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τυπώνει συνεχώς νέο χρήμα και καθιστά ακριβότερη τη διαφύλαξη μετρητών από τις τράπεζες.

«Εάν κοιτάξουμε ειδικότερα τη Γερμανία, δεν έχει περάσει από αυτό το κύμα των συγχωνεύσεων, όπως έχει κάνει η Ισπανία», δήλωσε ο Κράιαν, προσθέτοντας: «Στη Γερμανία υπάρχουν, κατά την άποψή μου, πάρα πολλές τράπεζες».

Ο Κράιαν έστρεψε την κριτική του και προς την ΕΚΤ. «Οι παράπλευρες συνέπειες από αυτές τις πολιτικές γίνονται τώρα όλο και πιο φανερές», είπε, προσθέτοντας: «Δεν είναι μόνο ότι υποφέρουν οι τράπεζες. Υπάρχουν και καταστροφικές συνέπειες για τους αποταμιευτές και τις συνταξιοδοτικές επενδύσεις τους».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.