Quantcast
Στους εργαζόμενους στη βιομηχανία στρέφεται ο Τραμπ - enikonomia.gr
share

Στους εργαζόμενους στη βιομηχανία στρέφεται ο Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ που ασκεί κριτική για την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας για τον Ειρηνικό επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις κατασκευής αεροσκαφών της εταιρίας Boeing C στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Η παραγωγική αυτή μονάδα εξαρτάται άμεσα από τις πωλήσεις της εταιρίας στις ασιατικές αγορές.

Στη διάρκεια ομιλίας του, ο Τραμπ υποστήριξε ότι θα νικήσει στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, παρά το γεγονός ότι η πολιτεία αυτή υποστηρίζει παραδοσιακά τους Δημοκρατικούς κι ενώ η Χίλαρι Κλίντον προηγείται στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο.

Ο Τραμπ κατά των διεθνών εμπορικών συμφωνιών

Ωστόσο, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος αποτελεί ένα αίνιγμα για τα σωματεία των εργαζόμενων της Boeing, η οποία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως μεταξύ των εταιριών που παράγουν αεροσκάφη. Μιλώντας στους βιομηχανικούς εργάτες, ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της ακύρωσης των διεθνών εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ δίνοντας έμφαση στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (TPP) στην οποία μετέχουν 12 χώρες.

“Η καταστροφή που άρχισε με την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) θα ολοκληρωθεί εάν η συμφωνία TPP εγκριθεί”, τόνισε κάνοντας σαφή αναφορά στην ξεχωριστή εμπορική συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό, που υπογράφτηκε στη δεκαετία του 1990. Παράλληλα, ο Τραμπ υποστηρίζει και την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας TPP δίνουν έμφαση στις πωλήσεις της Boeing στην Ασία. Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Τζον Κέρι επισκέφτηκε ένα γειτονικό εργοστάσιο στις αρχές του χρόνου, προκειμένου να υποστηρίξει την εφαρμογή της TPP.

Εξαγωγή θέσεων εργασίας

“Το θέμα είναι ότι ο Τραμπ είχε την ευκαιρία να δώσει θέσεις εργασίας στους Αμερικανούς αλλά προτίμησε να τις μεταφέρει σε άλλες χώρες”, δήλωσε ο Λάρι Μπράουν, νομικός και πολιτικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Μηχανικών κι Εργαζομένων στην αεροπορική βιομηχανία, που εκπροσωπεί περίπου 32.000 εργαζόμενους στην αναφερόμενη πολιτεία, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται στην Boeing.

Διεθνοποίηση παραγωγής

Η παραγωγή των μεγαλύτερων μοντέλων των αεροσκαφών που κατασκευάζει η Boeing γίνεται μόλις σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το σημείο που ο Τραμπ μίλησε χθες το βράδυ. Μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής τους, τα αεροσκάφη βάφονται, ενώ τα σήματα που υπάρχουν στο ουραίο πτέρωμά τους επιβεβαιώνουν τις αεροπορικές εταιρίες που τα έχουν παραγγείλει. Πολλές από αυτές είναι ασιατικές. Από την άλλη μεριά, τμήματα της ατράκτου, μηχανολογικά απάρτια και άλλα συστήματα που χρησιμοποιεί το κάθε αεροσκάφος εισάγονται από τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ευρώπη.

Εμπορική έμφαση στην Ασία

Μέσα στην επόμενη 20ετία, η Boeing εκτιμά ότι οι ασιατικές αεροπορικές εταιρίες θα αντιστοιχούν στο 40% της παγκόσμιας αγοράς αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης αναφοράς που δημοσιοποίησε η εταιρία. “Το εμπόριο είναι συστατικό στοιχείο της επιτυχίας που σημείωσε η βιομηχανοποίηση στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Το οικονομικό ύψος των βιομηχανικών αγαθών που εξάγονται φτάνει στα 73 δισ. δολάρια”, δηλώνει η Λίντα Ντέμπσεϊ, αντιπρόεδρος οικονομικών θεμάτων στην Εθνική Ένωση Βιομηχανιών, μέλος της οποίας είναι η Boeing.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Τραμπ υποστηρίζοντας ότι μόνο αυτός μπορεί να εξασφαλίσει τη διατήρηση των καλοπληρωμένων βιομηχανικών θέσεων εργασίας που υπάρχουν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, αποτρέποντας έτσι τη Boeing να τις μεταφέρει στην Κίνα.

“Θ’ αρχίσουν να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό και δεν θα υπάρχει πια Boeing”, δήλωσε ο Τραμπ στο ραδιοσταθμό KIRO του Σιάτλ.

Αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος ήρθε σε αντίθεση με τις παραδοσιακές θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που υποστηρίζουν το ελεύθερο εμπόριο. Ο ίδιος υποστηρίζει τη διάλυση της συμφωνίας TPP, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA την οποία και κατηγορεί για την απώλεια αμερικανικών θέσεων εργασίας. Η παραδοσιακή θέση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπέρ της ανάπτυξης του διεθνούς ελεύθερου εμπορίου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις αμερικανικών εμπορικών ενώσεων και επιμελητηρίων όπως το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Εθνική Ένωση Βιομηχάνων.

Ο Τόνι Φράτο, πρώην αξιωματούχος στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου άσκησε κριτική στον Τραμπ για την απόσταση που χωρίζει τις εξαγγελίες του από τις παραδοσιακές θέσεις του κόμματος. “Οι θέσεις του Τραμπ για το εμπόριο στερούνται λογικής γενικά, και είναι εντελώς παράλογες για μία μεγάλη εξαγωγική εταιρία”, δηλώνει ο Φράτο που εργάζεται για μια κοινοπραξίας μεγάλων εταιριών, συμπεριλαμβανομένης και της Boeing. Οι εταιρίες αυτές πιέζουν για την αναδιοργάνωση της εξαγωγικής τράπεζας Export-Import Bank.

Διχασμένοι οι ψηφοφόροι

Στο επίπεδο του γενικού προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι στην πολιτεία της Ουάσινγκτον είναι μοιρασμένοι. Ο 53χρονος Κιρκ Χόπνερ, επιχειρησιακός αναλυτής στην Boeing, δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Τραμπ και συμφωνεί με τις ιδέες του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για τις επιχειρήσεις και το διεθνές εμπόριο. Ωστόσο, εκφράζει αμφιβολία για το ενδεχόμενο των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ με άλλες χώρες, στην αμερικανική αγορά εργασίας. “Στην περίπτωση που συμμαχήσουμε με άλλες χώρες, θα εξακολουθήσουμε να πουλάμε περισσότερα αεροσκάφη”, εκτιμά ο Χόπνερ.

Ο 40χρονος Κόρεϊ Μακνάλι δεν έχει αποφασίσει για το ποιον θα ψηφίσει. “Τα μέλη του σωματείου μας τάσσονται υπέρ της Χίλαρι Κλίντον επειδή υποτίθεται ότι είναι φιλελεύθερη”, δηλώνει. Για τον Τραμπ πιστεύει ότι είναι ο “ άνθρωπος των εντυπώσεων”, εκτιμώντας ότι είναι αργά πλέον για ν’ αλλάξει οτιδήποτε. “Η εταιρία αυτή εξάγει θέσεις εργασίας εδώ και χρόνια”, συμπληρώνει ο Μακνάλι αναφερόμενος στην εμπορική πρακτική και στις αναθέσεις κατασκευαστικού έργου που υλοποιεί η Boeing σε εξαγωγικές αγορές.

Το μεταναστευτικό ζήτημα

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε χθες το βράδυ εμμέσως στο μεταναστευτικό ζήτημα χαρακτηρίζοντας το Δημοκρατικό Κόμμα “κόμμα της σκλαβιάς”, ενώ εκφράστηκε θετικά για τα εκατομμύρια των Αφροαμερικάνων που πέτυχαν στις καριέρες τους καθώς προσπαθεί να προσεγγίσει πολιτικά τους ψηφοφόρους των μειονοτήτων.

Ο Τραμπ προσπαθεί απεγνωσμένα να προσεγγίσει τους αφροαμερικάνους και τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτοί θα ψηφίσουν μαζικά τη Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι το κόμμα της σκλαβιάς, το κόμμα του Τζιμ Κρόου, αλλά και το κόμμα των αντιθέσεων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ αναφερόμενος στους νόμους του φυλετικού διαχωρισμού που εφαρμόστηκαν στον αμερικανικό Νότο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι επιλογές οικονομικής πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος υποβάθμισαν το επίπεδο επιβίωσης των ψηφοφόρων των μειονοτήτων, ενώ δεν βελτίωσαν τις προοπτικές καλύτερης εργασιακής απασχόλησής τους.

Διαφήμιση του επιτελείου της Κλίντον, που προβλήθηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, διακωμωδεί τις προσπάθειες του Τραμπ να προσεγγίσει τις μειονότητες δείχνοντας τίτλους εφημερίδων για μία μήνυση για φυλετική διάκριση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο Τραμπ στη δεκαετία του 1970.

Ο Τραμπ δήλωσε από την πολιτεία της Ουάσινγκτον ότι εκατομμύρια Αφροαμερικάνων “έχουν επιτύχει σε μεγάλο βαθμό” στις τέχνες στην επιστήμη, στον αθλητισμό, και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων. “Ωστόσο, πρέπει να μιλήσουμε και γι αυτούς που έμειναν πίσω, τα εκατομμύρια που υποφέρουν στις συνθήκες διαβίωσης των πόλεών μας”, τόνισε.

Προεκλογική στροφή

Η επίσκεψη του Τραμπ σε μία βιομηχανοποιημένη πολιτεία, όπως η Ουάσινγκτον, δηλώνει τη στροφή προς τον μέσο Αμερικανό εργαζόμενο, τον οποίο επιτυχημένα προσέγγισε ο Μπέρνι Σάντερς, πρώην συνυποψήφιος της Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Παράλληλα, ο Τραμπ επιχειρεί άμεση διασύνδεση των οικονομικών και εργασιακών συνθηκών στις ΗΠΑ, μέσω των “κινδύνων” από την εφαρμογή των διεθνών εμπορικών συμφωνιών που τηρούν ή προωθούν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή προκαλεί πολιτικές “τριβές” στον ηγετικό πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων, καθώς οι εξαγγελίες του Τραμπ βρίσκονται σε αντίθεση με την παραδοσιακή φιλοσοφία του κόμματος για την ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου σε διεθνές επίπεδο.

Εναλλακτικό πολιτικό σενάριο…

Η επικράτηση των ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών Τζον Μακέιν και Μάρκο Ρούμπιο στους προκριματικούς κύκλους των εκλογικών περιφερειών τους ενισχύει την υλοποίηση του εναλλακτικού πολιτικού σεναρίου για την μετατόπιση της υποστήριξης προς τους υποψηφίους του Κογκρέσου, στην περίπτωση που συνεχιστεί η πτωτική πορεία του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.