Quantcast
Δυναμική η Εναλλακτική για την Γερμανία - enikonomia.gr
share

Δυναμική η Εναλλακτική για την Γερμανία

δημοσιεύτηκε:

Το ειδυλλιακό γερμανικό κρατίδιο μπορεί να υπερέχει σε ομορφιά έναντι πολλών άλλων ομόσπονδων κρατιδίων ωστόσο οικονομικά υστερεί σημαντικά. O μέσος όρος του ΑΕΠ ανά κάτοικο ανέρχεται στα 25.000 ευρώ, ενώ γενικότερα στη Γερμανία το ποσό αυτό είναι 37.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και με το κατά κεφαλή εισόδημα το οποίο στο Μεκλεμβούργο – Πομερανία είναι 17.500 ευρώ, ενώ για το 2014 ο μέσος όρος στη Γερμανία ήταν 21.100 ευρώ.

Με μια πρώτη ματιά η σχετική «φτώχεια» δεν είναι εμφανής, ωστόσο η ανεργία -κυρίως για τους νέους- είναι υψηλή, ενώ παράλληλα οι κακοσυντηρημένες όψεις των κτηρίων μαρτυρούν πως λείπουν τα σχετικά κονδύλια.

Αλλά και πολιτικά, το βάρος του Μεκλεμβούργου – Πομερανία είναι περιορισμένο. Μόλις οι 13 από τους 631 βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου κατάγονται από την περιοχή. Ανάμεσά τους όμως βρίσκεται η πιο δημοφιλής των πολιτικών: η Άνγκελα Μέρκελ. Το εκλογικό της γραφείο βρίσκεται στην πόλη Στράλσουντ αλλά φυσικά σπάνια έχει χρόνο να το επισκέπτεται.

Η επόμενη ημέρα…


Το κρατίδιο κυβερνάται από το 2011 από ένα συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Στα έδρανα της αντιπολίτευσης βρίσκονται οι Πράσινοι, το Κόμμα της Αριστεράς και το ακροδεξιό κόμμα NPD. Για το ακροδεξιό κόμμα στις εκλογές της 4ης Σεπτεμβρίου διακυβεύονται πολλά. Στόχος είναι να υπερασπιστεί το τελευταίο του προπύργιο. Το NPD εκπροσωπείται στο τοπικό κοινοβούλιο από το 2006. Σύμφωνα όμως με δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το απαιτούμενο όριο του 5%.

Το κόμμα πάντως που φαίνεται πως θα τα καταφέρει και μάλιστα πολύ καλά είναι το ξενοφοβικό, ευρωσκεπτικιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία. Το κόμμα το οποίο ιδρύθηκε μόλις το 2013 εκπροσωπείται στα 8 από τα 16 κρατίδια. Για το Μεκλεμβούργο – Πομερανία, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, υπολογίζεται πως το ποσοστό του θα φθάσει το 20%. Αναμένεται να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, μετά το Σοσιαλδημοκρατικό και πριν από το Χριστιανοδημοκρατικό. Και φυσικά η ψήφος αυτή θα ερμηνευθεί ως αποδοκιμασία στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ στο προσφυγικό.

Τα σενάρια πάντως για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις νέες εκλογές εάν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις είναι δύο: είτε μια κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών όπως σήμερα, είτε μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και του Κόμματος της Αριστεράς.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.