Quantcast
Σίσελ: Έπρεπε να ανοίξουμε πέρυσι τα σύνορα στους πρόσφυγες - enikonomia.gr
share

Σίσελ: Έπρεπε να ανοίξουμε πέρυσι τα σύνορα στους πρόσφυγες

δημοσιεύτηκε:

Ένας χρόνος πέρασε από το άνοιγμα των γερμανικών και αυστριακών συνόρων σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και της Βαλκανικής Οδού έρχονταν στην δυτική Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εικόνες του νεκρού τρίχρονου Σύριου Αϊλάν Κουρντί στα τουρκικά παράλια έκαναν το γύρο του κόσμου. Λίγες μέρες νωρίτερα οι αυστριακές αρχές εντόπιζαν φορτηγό ψυγείο με 71 νεκρούς πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν πεθάνει από ασφυξία. Τη νύχτα της 4ης προς την 5η Σεπτεμβρίου η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο τότε καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αποφάσιζαν από κοινού να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην Ουγγαρία.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF o πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σίσελ έκρινε ως ορθή την απόφαση των Μέρκελ και Φάιμαν πριν από ένα χρόνο: «Ναι, ήταν ξεκάθαρα σωστή. Δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή. Πριν από ένα χρόνο βρισκόμασταν ενώπιον μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Για να αντιμετωπιστεί ανεστάλη για ένα χρονικό διάστημα η Συνθήκη του Δουβλίνου. Γερμανία και Αυστρία πέτυχαν πολλά εκείνες τις μέρες. Η Γερμανία δέχθηκε περισσότερους από 1 εκ. πρόσφυγες, η Αυστρία περισσότερους από 130.000 και ο πληθυσμός έκανε τα αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε κανείς να μην χωρίς στέγη, χωρίς τροφή και νερό ή ρούχα. Η ρήση “θα τα καταφέρουμε“ της Α. Μέρκελ ήταν κατά την άποψή μου μια προτροπή ότι μπορούμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη κατάσταση, η οποία ωστόσο δεν μπορεί φυσικά να συνεχίζεται για πάντα».

Διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών


Λίγους μήνες αργότερα η Αυστρία έκλεινε ουσιαστικά τα σύνορά της στους πρόσφυγες, όπως έπραξαν άλλωστε και χώρες κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού. Για τον συντηρητικό αυστριακό πολιτικό η απόφαση της Βιέννης δεν σήμαινε ότι απορρίπτει την μέχρι τότε προσφυγική της πολιτική: «Δεν θα έλεγα στροφή 180 μοιρών, διότι όπως και τότε έτσι και σήμερα είμαστε ως χώρα γενναιόδωροι απέναντι στους πρόσφυγες που έρχονται νόμιμα στην Αυστρία και ζητούν άσυλο. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και τώρα έρχονται πρόσφυγες, λιγότεροι από πέρυσι βέβαια, μιας και τα σύνορα των βαλκανικών χωρών παραμένουν κλειστά και βρίσκεται σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την οποία χρωστάμε στην Α. Μέρκελ. Η Αυστρία έπρεπε να αντιδράσει στις μαζικές ροές προσφύγων.

Με νέους νόμους, επιτάχυνση των απελάσεων αλλά και έναν ξεκάθαρο διαχωρισμό εκείνων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και ζητούν άσυλο και εκείνων που έρχονται εδώ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Όσο όμως και αν δικαιούνται μια καλύτερη ζωή, δεν μπορεί να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση για όλους», καταλήγει ο πρώην αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σίσελ.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.