Quantcast
Γαλλία: Επίθεση Σαρκοζί στην εισαγγελία, μετά την παραπομπή του σε δίκη - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Επίθεση Σαρκοζί στην εισαγγελία, μετά την παραπομπή του σε δίκη

δημοσιεύτηκε:

Για έναν «νέο χονδροειδή πολιτικό ελιγμό» κατήγγειλε ο δικηγόρος του Νικόλα Σαρκοζί την εισαγγελία Παρισίων, μετά την ανακοίνωσή της, για παραπομπή σε δίκη των 14 κατηγορουμένων για την υπόθεση Bygmalion, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην πρόεδρος.

«Ο νέος αυτός χονδροειδής ελιγμός» δήλωσε ο δικηγόρος Τιερί Ερζόγκ, «δεν θα αντέξει πολύ, όπως και οι προηγούμενοι (…) με δεδομένο ότι η διετής έρευνα απέδειξε την απουσία στοιχείων για συμμετοχή (του πρώην προέδρου) στα όσα του καταλογίζονται» υπογράμμισε.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της εταιρείας Bygmalion, που οργάνωνε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του για τις εκλογές του 2012, παρά μόνον όταν ξέσπασε η υπόθεση.

Η υπόθεση «Bygmalion» επικρέμαται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τον Σαρκοζί από τις 16 Φεβρουαρίου οπότε, ύστερα από πολύωρη ανάκριση, του είχε απαγγελθεί η σχετική κατηγορία. Η ετυμηγορία που εκδόθηκε σήμερα, με την απόφαση του εισαγγελέα Παρισίων, δεν εξαιρεί τον πρώην πρόεδρο αλλά ζητά να παραπεμφθεί μαζί με τους 13 συγκατηγορούμενούς του στο ποινικό δικαστήριο.

Οι τρεις ανακριτές που συνέστησαν τον φάκελο, έχουν έναν μήνα για να αποφασίσουν, εάν θα ακολουθήσουν την υπόδειξη του εισαγγελέα και εάν θα γίνει δίκη ή όχι.

Για τον Νικόλα Σαρκοζί πάντως, ο οποίος είναι υποψήφιος στις προκριματική διαδικασία του συντηρητικού κόμματος της δεξιάς (20-27 Νοεμβρίου), δεν πρόκειται να γίνει δίκη πριν από τη διαδικασία αυτή. Στην περίπτωση που την κερδίσει και κερδίσει και την προεδρική εκλογή τον Μάϊο του 2017, η προεδρική ασυλία θα τον προστατεύσει έως το 2022.

Οι βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι του Σαρκοζί όπως ο Αλέν Ζιπέ, ο Φρανσουά Φιγιόν ή ο Ζαν Φρανσουα Κοπέ, απέφυγαν κάθε σχόλιο μετά την ανακοίνωση της εισαγγελίας. Ωστόσο ο Φρανσουά Φιγιόν δεν είχε διστάσει την προηγούμενη εβδομάδα να κάνει μια ισχυρή επίθεση κατά του Σαρκοζί με μια φράση που δεν θα ξεχαστεί εύκολα, ιδιαίτερα από τους γκωλιστές ψηφοφόρους :

«Μπορείτε να φαντασθείτε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν ο Στρατηγός ντε Γκωλ να κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη και παρ’ όλα αυτά να κατέβει υποψήφιος σε εκλογές;» ερώτησε απευθυνόμενος στο ακροατήριό του, με την ευκαιρία προεκλογικής συγκέντρωσης.

Οι Ζιπέ και Κοπέ έχουν δηλώσει από την πλευρά τους ότι, εάν εκκρεμούσε για τους ίδιους κατηγορία, δεν θα συμμετείχαν σε εκλογική διαδικασία.

Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση Bygmalion θα «δηλητηριάσει» τον πολιτικό διάλογο και σίγουρα θα βαρύνει στις προσεχείς πολιτικές αναμετρήσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.