Quantcast
Στα 50-60 δολάρια το βαρέλι θέλει την τιμή του πετρελαίου το Ιράν - enikonomia.gr
share

Στα 50-60 δολάρια το βαρέλι θέλει την τιμή του πετρελαίου το Ιράν

δημοσιεύτηκε:

Το Ιράν τάσσεται υπέρ μιας τιμής του πετρελαίου στα 50-60 δολάρια το βαρέλι και των όποιων μέτρων έχουν στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Το Ιράν θέλει μια σταθερή αγορά και κατά συνέπεια το όποιο μέτρο βοηθά τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου έχει τη στήριξη του Ιράν», δήλωσε ο Μπιτζάν Ζανγκανέχ μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο στην Τεχεράνη.

Το Ιράν, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμο να στηρίξει την πιθανή αναβίωση μια παγκόσμιας συμφωνίας για το πάγωμα των επιπέδων παραγωγής μόνο εάν οι άλλοι εξαγωγείς αναγνωρίσουν το δικαίωμά του να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε λόγω των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Οι προσπάθειες που κατέβαλαν νωρίτερα φέτος ο ΟΠΕΚ και οι εξαγωγείς αργού που δεν είναι μέλη του Οργανισμού να καταλήξουν σε συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής απέβησαν άκαρπες καθώς το Ιράν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή.

Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα συναντηθούν στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας (IEF) στην Αλγερία στις 26-28 Σεπτεμβρίου. Στις συναντήσεις τους αναμένεται να επιδιώξουν να αναβιώσουν τις συνομιλίες για μια παγκόσμια συμφωνία για το πάγωμα των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου.

Στο φόρουμ IEF αναμένεται να παρευρεθεί και η Ρωσία, μη μέλος του ΟΠΕΚ και ο μεγαλύτερος παγκοσμίως παραγωγός πετρελαίου.

Εξαιτίας της υπερβάλλουσας προσφοράς στις διεθνείς αγορές, οι τιμές του αργού κατέρρευσαν νωρίτερα φέτος έως και τα 27 δολάρια το βαρέλι από τα υψηλά επίπεδα των 115 δολαρίων στα οποία κινούνταν στα μέσα του 2014, αλλά έχουν έκτοτε ανακάμψει κοντά στα 47 δολάρια.

«Είμαστε υπέρ μιας τιμής του πετρελαίου μεταξύ 50 και 60 δολαρίων το βαρέλι», δήλωσε ο Ζανγκανέχ.

Χθες, υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή του στα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ένα-δύο μήνες ανάλογα με τη ζήτηση στην αγορά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.