Quantcast
FT: Η κρίσιμη ζαριά της Τουρκίας στη Συρία - enikonomia.gr
share

FT: Η κρίσιμη ζαριά της Τουρκίας στη Συρία

δημοσιεύτηκε:

Περιχαρής με την ως τώρα επιτυχημένη στρατιωτική εισβολή της στη Συρία, η Τουρκία πιέζει για την καθιέρωση μιας ζώνης ασφαλείας για τους Σύρους πρόσφυγες και για την εκπλήρωση του εδώ και χρόνια μεγάλου στόχου του Ρεσέπ Ταγίο Ερντογάν για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στα βορειοδυτικά της χώρας.

Η επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, αποτελεί μια ένεση ηθικού για ένα στράτευμα που είναι βαθιά τραυματισμένο από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου και έχει ικανοποιήσει τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ με την απώθηση του ISIS από τα 98 χιλιομέτρων τουρκικά σύνορα με την Συρία.

Η Τουρκία έστειλε τον περασμένο μήνα τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις στην Τζαραμπλούς, στις δυτικές όχθες του ποταμού Ευφράτη, με πυροβολικό και αεροπορική υποστήριξη για μια ομάδα Σύρων σουνιτών ανταρτών, τους οποίους η Άγκυρα είχε στηρίξει ως τώρα με μικρή επιτυχία. Η επιχείρηση είχε την στήριξη των ΗΠΑ και βρήκε αναπάντεχα μικρή αντίσταση από το ISIS.

Οι δυνάμεις έχουν εισχωρήσει 20 χιλιόμετρα προς τα νότια και η Τουρκία θέλει τώρα οι αντάρτες να προχωρήσουν προς την Μανμπίτζ και στην συνέχεια να κατευθυνθούν νοτιοδυτικά, προς την αλ-Μπαμπ. Αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν πως ο βασικός στόχος της επιχείρησης είναι να εμποδίσουν τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας, που έχουν στραφεί προς την Τζαραμπλούς μετά την απελευθέρωση της Μανμπίτζ από το ISIS, από το να κατακτήσουν περισσότερα εδάφη.

Oι Κούρδοι μαχητές που συνδέονται με το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), αδελφό κόμμα του PKK – η 30ετης εξέγερση του οποίου κατά της Τουρκίας αναζωπυρώθηκε πέρυσι – προωθούνται με σταθερά βήματα στη βόρεια Συρία, με την βοήθεια της αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας.

Αλλά η Άγκυρα έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό πως θα θεωρούσε casus belli οποιαδήποτε απόπειρα των Κούρδων ανταρτών να διασχίσουν τον Ευφράτη και να συνδέσουν την βορειο-ανατολική του όχθη με το κουρδικό καντόνι στα βορειοδυτικά. Είναι αποκαλυπτικό το ότι η επιχείρηση ονομάζεται ασπίδα του Ευφράτη.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, οι περισσότερες κουρδικές δυνάμεις φέρεται να έχουν επιστρέψει προς τα ανατολικά του Ευφράτη.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι βέβαιο πως θέλει να καλύψει αυτήν την σπάνια επιτυχία στην πολιτική της Τουρκίας στη Συρία – την δημιουργία μιας ζώνης χωρίς το PYD και το PKK – με το μανδύα της εξυπηρέτησης των στόχων του συνασπισμού που ηγούνται οι ΗΠΑ κατά του ISIS, δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας στην οποία θα μπορούν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες που εισήλθαν στην Τουρκία. Αλλά η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία είναι εξαιρετικά ανήσυχη για τον κίνδυνο να εμπλακεί ακόμα πιο βαθιά στη Συρία, παραμένει αντίθετη στην δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για την εποπτεία μιας περιοχής που υπολογίζεται ότι έχει 98 χιλιόμετρα μήκος και 45 βάθος.

Η αντίθεση της Ουάσιγκτον δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα για την Τουρκία, έναν παλιό αλλά απρόβλεπτο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Μπορεί να προχωρήσει μόνος του ο κ. Ερντογάν στην δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων – ή ακόμα και με μια συμμαχία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων τους;

Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να βρει μια δύναμη την οποία οι Τούρκοι στρατιωτικοί αναλυτές υπολογίζουν στους 35.000 στρατιώτες, για την αστυνόμευση αυτής της ζώνης με έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το κυριότερο ωστόσο είναι πως θα συνεχίσει να χρειάζεται την στήριξη των ΗΠΑ για να περιορίσει τις εδαφικές βλέψεις των Κούρδων της Συρίας, που η Άγκυρα είναι πεπεισμένοι ότι χρησιμοποιούν την συμμαχία με τις ΗΠΑ κατά του ISIS για να συγκροτήσουν ένα νέο κράτος στην βόρεια Συρία και τελικά να συνδέσουν τις κουρδικές περιοχές στα νοτιο-ανατολικά της Τουρκίας με το ημιαυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Αν προχωρήσει μόνη της θα έχει κόστος.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.