Quantcast
Ντράγκι: Έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε «όπλο» που έχουμε στη διάθεσή μας - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε «όπλο» που έχουμε στη διάθεσή μας

δημοσιεύτηκε:

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μάριο Ντράγκι, μετά τη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επανέλαβε την πρόθεση του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης να αξιοποιήσει κάθε μέσο νομισματικής πολιτικής που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή της», σημείωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ανακοίνωσε πως η εκτίμηση της Τράπεζας είναι πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού.


Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που εφαρμόζει η Τράπεζα, το χαρακτήρισε επιτυχές. Ανακοίνωσε, δε, ότι θα συσταθεί μία ειδική ομάδα, προκειμένου να μελετήσει τυχόν παραμετρικές αλλαγές του προγράμματος στον βαθμό που αυτές κρίνονται απαραίτητες. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν προχώρησε στη χρονική επέκταση του προγράμματος, μετά τον Μάρτιο του 2017, επαναλαμβάνοντας ότι τούτο θα κριθεί εν καιρώ, υπό την προϋπόθεση ότι κρίνεται αναγκαίο.


Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η Γερμανία διαθέτει τα περιθώρια για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της. Γενικότερα, υπογράμμισε ότι στην Ευρωζώνη η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Προσέθεσε, πάντως, ότι το «μίγμα της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής είναι σημαντικότερο από το απόλυτο μέγεθός της», επισημαίνοντας ότι το μίγα δημοσιονομικής πολιτικής που συμβάλλει στην ανάπτυξη και είναι φιλικό προς αυτήν είναι αυτό που οι φόροι και οι δαπάνες διαμορφώνονται πιο χαμηλά από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ οι επενδύσεις είναι υψηλότερες.

Σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πως το ΑΕΠ θα συνεχίσει να επεκτείνεται με μέτριο, αλλά σταθερό ρυθμό και πως η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του έτους εκτιμάται πως θα κινηθεί με τον ίδιο ρυθμό με αυτόν του δεύτερου τριμήνου. Έτσι, υπολογίζεται πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2016 θα κινηθεί στο 1,7% και το 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,6%. Για το 2018 υπολογίζεται ανάπτυξη 1,6%.

Αμετάβλητη παρέμεινε και η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό το
2016 στο 0,2%. Το 2017 ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα κινηθεί στο 1,2% αντί για
1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ το 2018 προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί
στο 1,6%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.