Quantcast
Διεθνής συναγερμός μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή - enikonomia.gr
share

Διεθνής συναγερμός μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή

δημοσιεύτηκε:

Όπως μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής η κρατική τηλεόραση στην Πιονγκ-Γιανγκ, η νέα έκρηξη πυρηνικής κεφαλής «στέφθηκε με επιτυχία». Η ίδια πηγή της απομονωμένης διεθνώς χώρας ανακοίνωσε μάλιστα ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, αλλά ούτε και επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η παραδοχή αυτή της Βόρειας Κορέας ήρθε λίγες ώρες μετά την ισχυρή έκρηξη την οποία το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε την «πλέον ισχυρή» που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα. Όπως δήλωσε ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χουάνγκ Κιο-αν:

«Η πυρηνική αυτή δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω κυρώσεων που δεν έχουν προηγούμενο και οι οποίες επιβλήθηκαν μετά την τέταρτη δοκιμή, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και άμεση πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα. Η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας και η διεθνής κοινότητα καταδικάζουν απερίφραστα την σοβαρότατη προκλητική ενέργεια της Βορείου Κορέας».

Διπλάσια σε ισχύ από την τελευταία δοκιμή


Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, η έκρηξη σημειώθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων, διπλάσια από την τελευταία του Ιανουαρίου ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο κατέγραψε σεισμό 5,3 βαθμών και μηδενικού εστιακού βάθους, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση, πολύ διαφορετική από ότι στο παρελθόν όταν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιούσε πυρηνικές δοκιμές κάθε τρία χρόνια. Οι πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας συνιστούν για εμάς μια πραγματική και σαφή απειλή. Ο στρατός μας θα πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου μαζί με τις ΗΠΑ να τιμωρήσουμε αυστηρά τη Βόρεια Κορέα για κάθε πρόκληση», δήλωσε ο Χουάνγκ Κιο-αν.

Αντιδράσεις


H πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, η οποία διέκοψε επίσκεψη στο εξωτερικό, μίλησε για «αυτοκαταστροφική πράξη» που δείχνει τη «αδίστακτη μανία» του ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Η ίδια επικοινώνησε ήδη με τον Αμερικανό ομόλογό της Μπαράκ Ομπάμα. Η Σεούλ θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ακόμα αυστηρότερες κυρώσεις στο καθεστώς.

Στόχος του βορειοκορεάτη ηγέτη είναι να αναπτύξει η χώρα πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές που θα είναι ικανοί να πλήξουν τις ΗΠΑ. Σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύει στο καθεστώς τις δοκιμές πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων. Μετά την τελευταία δοκιμή τον περασμένο Ιανουάριο το ΣΑ προχώρησε στην επιβολή ακόμη αυστηρότερων κυρώσεων. Η Πιονγκ-Γιανγκ απάντησε με την προαναγγελία και νέων δοκιμών, ισχυριζόμενο ότι πρόκειται για κυρίαρχο δικαίωμά του.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.